- Prima ediție a Târgului Rod cu Spor a adunat 70 de producători certificați
Timp de trei zile, în curtea generoasă a Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, s-a desfășurat prima ediție a Târgului de meșteșuguri și produse tradiționale„ROD cu SPOR”. Evenimentul a adunat la Golești toată bogăția gospodarilor și truda meșterilor, expunându-le în fața a mii de argeșeni care s-au bucurat, au degustat, admirat și chiar și-au făcut cumpărături. Fiind o sărbătoare a tradițiilor, nu a lipsit muzica și dansul popular, adus pe scenă de artiștii și elevii Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.
Peste 70 de producători certificați din Argeș și din județele învecinate au venit la Târgul „Rod cu Spor” cu cele mai bune produse din lapte, carne, dar și cu legume și fructe. Meșterii populari au făcut paradă cu obiecte autentice, frumoase, scoase cu migală din mâna artiștilor.
Ministrul Agriculturii a făcut cumpărături de la toți expozanții
Vineri, 30 septembrie, la puțin timp după ce Târgul Rod cu Spor și-a deschis porțile, a primit și vizita ministrului Agriculturii, Petre Daea. Însoțit de parlamentarii argeșeni și de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Bughiu, acesta a făcut turul expozanților, pe care i-a salutat prietenește și cu care a rămas și de vorbă. Bineînețels, a făcut degustări, dar și cumpărături, luând de la fiecare cel puțin un produs. Și-a umplut tolba cu pastramă, brânză de oaie, țuică și pâine cu mălai și chiar și o pereche de ciorapi din lână, tricotați manual, declarând că aceștia nu îi lipsesc din casă.
Felicit din toată inima Consiliul Judetean Argeș pentru acest târg prin care se sprijină și promovează producători locali. Îi sfătuiesc pe toți argeșenii să vină să le cumpere produsele! Îi respect foarte mult pe acești oameni, iar respectul mi-l arăt și prin faptul că, întotdeauna, le cumpăr produseleˮ, a declarat, la finalul vizitei, ministrul Petre Daea.
Și președintele Consiliului Județean Argeș, sub tutela căruia s-a derulat evenimentul, a avut numai cuvinte de laudă la adresa participanților și i-a încurajat pe argeșeni să devină clienții gospodarilor din județ, pentru că toată lumea ar avea de cîștigat. „Vreau să vă spun că mă simt mândru! Mândru de Argeșul nostru! De faptul că avem atât de mulți producători care ne oferă produse autentice, sănătoase, ecologice, respectând cele mai înalte standarde de calitate la nivel european. Și, în același timp, aducându-ne aminte de ceea ce mâncam în copilăria noastră, lipsită de E-uri, produse modificate genetic și alte nebunii.
Sunt mândru pentru că acești oameni sunt parte din esența acestui județ. Și pentru că ei reprezintă raza noastră de speranță că vom mânca și de acum încolo mâncare adevărată, nu otravă!
Nu degeaba am mers pe la fiecare stand împreună cu ceilalți colegi și cu neobositul și bunul nostru prieten Petre Daea, la deschiderea Târgului ROD cu SPOR, organizat de Consiliul Județean Argeș.
Ministrul Agriculturii a cumpărat câte ceva de la absolut fiecare producător. Iar explicația lui a fost una simplă: «Cumpăr de la fiecare, pentru că merită fiecare!»
Și așa și este. Munca adevărată trebuie respectată!
Sunt oameni care au muncit și muncesc enorm. Uneori, cu toată familia implicată în pasiunea pe care au transformat-o în afacere.
Românește, în România de la Argeș, de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.”, a fost mesajul transmis de către președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, care, la rândul său, a trecut pe la standurile producătorilor locali.
La organizarea târgului, care se dorește o tradiție anuală, au participat și alte instituții din subordinea Ministerului Agriculturii, respectiv Direcția Agricolă, APIA și OFIR.
Intrarea liberă la Muzeul Golești
Toți cei care au dorit să se bucure de bogăția toamnei și să o deguste au putut intra liberi la Muzeul Golești. Acesta a avut porțile larg deschise nu doar în zona unde se aflau producătorii, ci și a satului tradițional românesc care este amenajat în curtea sa. Casele, fiecare cu specificul zonei din care provine, și-au etalat straiele și mobilierul, creionând în fața vizitatorilor obiceiurile moșilor și ale strămoșilor noștri.
Muzeul Golești s-a dezvoltat în ultimii ani, prinzând în zestrea sa și alte cinci case, plus un laborator de restaurare pictură, lemn și țesături. La fiecare sfârșit de săptămână, când vremea este frumoasă și prietenoasă, circa 1.500 de persoane îl vizitează, printre aceștia fiind și multe persoane din afara județului.