BREAKING! Instituția-cheie în analizarea plagiatelor – CNATDCU desființată de noua lege a educației!

de | 20.07.2022 17:15 | Național, Politic, Știri

 

În Proiectul Legii învățământului este desființată CNATDCU, instituția esențială în analizarea plagiatelor. Acest document care a fost pus în dezbatere publică are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis, scrie Edupedu.ro.

Această propunere pentru desființarea CNATDCU în materia plagiatelor din doctorate este propusă, la acest moment,chiar de ministrul Cîmpeanu. Acest fapt vine ca urmare a scandalului de plagiat în care se află cu premierului Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. După ce solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, acesta a obținut anularea în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat. În cazul în care legea intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I. Aceasta este condusă, în prezent, de generalul Dorin Corneliu Pleșcan care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de gradul de general-maior – cu două stele. Totodată, Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă, asta având loc în perioada când acesta era șef al Statului Major.

Ideea inițială a proiectului de Lege Cîmpeanu este aceea de a soluționa plagiatele analizate în prezent de CNATDCU de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie. Concret, în proiectul de lege a învățământului superior articolul 145 aliniatul 7 propune “(7) Sesizările privind existența plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se soluționează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării”.

După ce sesizările vechi privind presupusul său plagiat au fost anulate de judecătorul Marius Iosif, se va aplica noua leg. În acest caz, chiar dacă CNATDCU este o instituție independentă de influență politică, Ciucă scapă practic de amenințare.

S-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”, a avertizat într-o analiză pentru Edupedu.ro proeminentul sociolog Lazăr Vlăsceanu, care în prezent face parte din conducerea CNATDCU. Execuția instituțională propusă astăzi amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta. Proiectul Legii învățământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial “Proiectele de legi ale educației – „România Educat㔓. Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către președintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său “România educată” se va transforma în lege.

Desființarea prin reorganizare “difuză” a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învățământului superior, în capitolul intitulat „Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii. Deși alte comisii, precum CNFIS, CNSPIS, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în materia acordării titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din poziția de instituție care gestionează plagiatele din doctorate a fost sesizată și de reprezentanții studenților. “Ne exprimăm dezacordul de principiu față de inițiativa Ministerului Educației de a elimina atribuțiile CNATDCU în materia acordării titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare”,a precizat Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

 

Foto descriptiv/Sursa Playtech.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vrei să fii judecător sau procuror? 466 de posturi disponibile la admiterea în INM şi în magistratură

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Klaus Iohannis | Ministerului Educației | Sorin Cîmpeanu

Ultimele articole