Stare de alertă epidemică! Ce măsuri vor fi luate

de | 05.01.2023 15:19 | După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Lifestyle, Național, Știri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că va emite o instrucțiune privind „starea de alertă epidemică” și nu va declara propriu-zis epidemie de gripă.

Decizia a fost luată pe baza datelor săptămânale care au fost prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică.

În acest context, vor fi impuse anumite măsuri generale privind spitalele, dar sunt făcute și recomandări pentru populație. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că nu vrea să introducă restricții, dar oamenii trebuie să țină cont de recomandări, ca situația să nu se înrăutățească.

Dacă ar fi fost declarată epidemie de gripă, potrivit legii adoptate în timpul pandemiei, ar fi fost obligatorie carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților.

Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.

Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.

Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice.

Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid.

Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%.

Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive”, a declarat Alexandru Rafila.

Printre recomandări se numără evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii în spațiile închise, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor specifice.

În spitale, masca de protecție va fi obligatorie. De asemenea, programul vizitelor va fi adaptat.

Se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Rafila.

Activitatea în școli nu va fi oprită, dar va fi făcut un triaj al elevilor înainte de intrarea în unitățile de învățământ. De asemenea, cadrelor didactice le este recomandat să poarte masca de protecție, dar și elevilor.

Totodată ministrul Rafila a subliniat faptul că masca de protecție este obligatorie doar în spitale, pentru populație, în celelalte spații, fiind la nivel de recomandare.

Potrivit ministrului, vârful va fi atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie.

Foto colaj: Zf.ro/Spynews.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Noua variantă COVID-KRAKEN: „Este cea mai contagioasă”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila