Înaltpreasfințitul Părinte Calinic ne îndeamnă să ne reîntoarcem la principiile fundamentale ale unei diete echilibrate. Cu un apel la conștiința alimentară, el ne propune o abordare conștientă a hranei, care să ne ajute să ne menținem sănătatea și vitalitatea. De la dieta vegetariană bio, la consumul rațional de apă și alimente integrale, mesajul său este clar: sănătatea noastră depinde de alegerile pe care le facem în fiecare zi. Să ne bucurăm de mâncare, să ne hrănim cu înțelepciune și să ne disciplinăm obiceiurile alimentare!
”Să nu uităm principiile de bază în alimentație
M-am gândit să repetăm, ca să nu uităm, câteva principii de bază în alimentația zilnică! Ce bine ar fi să ne educăm organismul, ca o zi să gustăm, una să răbdăm, și tot așa, din 365 de zile, să ne cruțăm de îndopare 185 de zile. Ar fi ceva formidabil!
Să încerce cine poate, fără să-și pună sănătatea în primejdie, și mai ales să consume doar o masă pe zi și nu trei! Cam mult pentru odihna organismului. Să începem a gândi și în acest sens. Am zis, doar, nefiind obligatoriu pentru nimeni, decât cu supravegherea medicului!”, a punctat Calinic Argeșeanul în postarea publicată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Ghidul dietei zilnice
Mai departe ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ne oferă un ghid esențial pentru a ne disciplina dieta zilnică. Principiile prezentate subliniază importanța alegerilor alimentare conștiente, bazate pe ingrediente naturale și preparate într-un mod care să păstreze calitatea nutritivă a acestora. De la dieta vegetariană bio la consumul de apă de calitate, fiecare detaliu contează în drumul nostru spre o viață mai sănătoasă.
”Și acum principiile de bază în dieta de fiecare zi:
- Dieta vegetariană bio, metodă sigură împotriva cancerului, deci, fructe și zarzavaturi, fără îngrășăminte chimice. Totul natural!
- Cereale și fructe, se consumă după un tratament termic ușor!
- Leguminaceele (fasolea, mazărea, bobul, lintea, soia) se consumă tratate termic!
Zarzavaturile, condimentele, fructele se consumă crude (cu excepția bolnavilor care nu tolerează cruditățile).
- Calitatea apei este esențială. Să bem pe stomacul gol 300-500 ml apă plată de cea mai bună calitate.
- Tehnicile gastronomice pentru buna calitate nutritivă a alimentelor: vase de pământ sau inox, preparare în abur, preparare la cuptor fără unde. Se evită oalele sub presiune, prăjelile, sterilizări la temperaturi înalte.
- Un pahar de vin pe zi este bine venit (recomandat).
- Postul negru periodic (1-2 zile pe săptămână).
- Fructele oleaginoase, între mese pentru a potoli foamea: nuci, alune, migdale, semințe de dovleac și floarea soarelui, fistic, curmale…
- Alimente loco-regionale (din ținutul unde ne-am născut): smeura, fragi, mure, gulii, agrișe, cireșe, porumb fiert și copt, etc.
- Să se folosească alimente integrale: sucul cu pulpă împreună, rumenirea cerealelor, fierberea în aburi (orez, linte), infuzie! Tratare termică tradițională, fierbere la 100-1050 C pentru leguminoase (fasole cu schimbarea a 2-3 ape, linte, mazăre, năut, bob), pregătire în cuptor pentru cartofi (fără cartofi pai), pâine (150-2000 C), pește; grătar cu aburi pentru pește (tot 1050 C). Tratare termică agresivă (nerecomandată) cuptorul cu microunde exclus definitiv, precum și oala sub presiune. Se vor exclude din consum grăsimile animale.
Cu răbdarea cititorului disciplinat, vom continua să vedem, în amănunt, cum trebuie să ne disciplinăm zilnic în folosirea regimului alimentar.
Să mâncăm cu bucurie! Să nu mâncăm grăbit, cu supărare și cu mânie, dar și cu nemulțumire supărătoare!”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Vacanţa de schi în 2025. Când vor avea liber elevii o săptămână