Când renunțăm la cauciucurile de iarnă? Te pregăteai?

de | 22.03.2022 21:42 | Știri, Importante, Lifestyle, Național

 

În fiecare an, iarna, conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze mașinile corespunzător împotriva condițiilor meteo nefavorabile. Anvelopele de iarnă sunt accesorii care nu trebuie să lipsească niciunei mașini care se află pe drumurile publice.

Pentru șoferi nu e primăvară când apar primii ghiocei sau viorelele, ci numai atunci când vremea le permite să renunțe la anvelopele de iarnă. Deși legea nu prevede o dată anume la care se poate renunța la pneurile de zăpadă, specialiștii recomandă înlocuirea lor odată cu încălzirea vremii. Anvelopele folosite în sezonul rece pot fi schimbate atunci când temperatura exterioară sare de 7 grade Celsius și când există certitudinea că ninsorile nu se vor întoarce.

Chiar dacă datele din calendar și vremea de afară lasă uneori impresia că a venit primavara, este indicat să mai asteapți încă puțin. Este mai precaut să condci cateva zile pe vreme calduroasa cu anvelope de iarna, decat să dai peste o porțiune de șosea cu polei iar pe mașină să ai cauciucuri de vară.

cauciucuri de iarna 2020 1213707139 672x442 1 - Când renunțăm la cauciucurile de iarnă? Te pregăteai?

„Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, subliniază faptul că cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă:

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, duce la sancțiuni.Totodată autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, precizează autoritățile.

În cazul în care această lege nu este respectată, conform Codului Rutier, șoferul riscă să primească amendă între1.305 lei și 2.900 de lei și să fie penalizat între 9 și 20 de puncte. Totodată se poate reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderență adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau atunci când carosabilul este acoperit de gheaţă, zăpadă ori polei.

Potrivit RAR, anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă.

Denumirea de all-season este o una comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul lucru care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

De menționat faptul că anvelopele de iarnă care sunt folosite primăvara și vara pierd din performanețele pe care le înregistrează pe timp de iarnă. Un autoturism echipat cu pneuri nepotrivite pentru sezonul cald are nevoie de mai mulți metri pentru a se opri, atunci când se apasă frâna. Folosite des în sezonul cald, ele nu vor mai putea fi utilizate în sezonul rece următor din cauza uzurii.

62114906 - Când renunțăm la cauciucurile de iarnă? Te pregăteai?

Să aflam cum va fi vremea în următoarea perioadă!

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru sfărșitul lunii martie. Potrivit specialiștilor, vremea se va încălzi iar maximele pot depăși 20 de grade Celsius în special în sudul și sud-estul țării.

Prima săptămână din aprilie vine cu temperaturi medii, apropiate de cele normale pentru acest interval iar regimul pluviometric va fi deficitar în partea de sud-vest a României.

Abia pe la jumătatea lunii aprilie, vremea va începe să se încălzească simțitor dar din păcate se vor semnala și ploi.

Spre finalul lunii temperaturile vor crește, media lor se va situa peste cele specifice perioadei, în cea mai mare parte a țării. În termometre vom avea chiar și 23 de grade în anumite zone ale țării.

Dacă specialiștii nu s-au înșelat semnificativ sau dacă nu apar fenomene neprevăzute, putem aprecia, așadar, că ne apropiem – în funcție de organizarea fiecăruia- de momentul în care putem schimba vechile „încălțări” ale mașinii cu cele pentru sezonul cald.

Unde depozitezi cauciucurile  de iarnă

Pneurile trebuie să stea undeva pe parcursul sezonului în care nu sunt folosite și nu toată lumea are loc în cămară sau în beci. În cazul în care nu aveți spațiu pentru ele, puteți apela la așa-numitele „hoteluri pentru anvelope”.

Cei care dețin astfel de spații de depozitare percep o taxă pe lună sau fac chiar abonamente pentru găzduirea seturilor de anvelope.

02 - Când renunțăm la cauciucurile de iarnă? Te pregăteai?

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: