Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui disponibile în magazinele din România. Până în prezent, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei.
Din păcate, în urma ultimelor controale a fost descoperită salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine din Vrancea, Ilfov și București. Produsele respective au fost retrase de la comercializare.
Alertă alimentară la Lidl, Penny, dar și la alte mari magazine din țară
Potrivit antena3.ro, în urma acțiunilor de control desfășurate, comisarii ANPC au prelevat probe din carnea de pui comercializată intern, iar rezultatele inițiale ale analizelor indică următoarele descoperiri:
– Carnea de pui achiziționată din magazinele Lidl din Focșani a fost confirmată cu Salmonella Infantis.
– Producția de pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, comercializată în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, a fost identificată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Carnea de pui sub aceeași marcă, achiziționată din magazinele Penny din sectorul 2 și sectorul 1 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Produsele din carne de pui marca ”Coco Rico” din magazinul Metro Băneasa au fost găsite contaminate cu Salmonella.
– De asemenea, carnea de pui de la Agricola Internațional SRL, achiziționată din magazinul Metro Băneasa, a fost identificată cu Salmonella.
Ce măsuri au luat comisarii ANPC
Toxiinfecţiile alimentare provocate de Salmonella Enteritidis se manifestă prin tulburări gastrointestinale, însoţite deseori de febră, în primele 48 de ore de la consum. Prin urmare, comisarii ANPC au retras de la vânzare loturile respective și au fost distruse.
1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman.
2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre și de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unitățile de vânzare cu amănuntul, cu excepția depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanții suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.”, transmit reprezentanții ANPC
Foto: .istockphoto.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
https://anchetaonline.ro/accident-a1-implicate-doua-autoturisme-151965/