Cât plătește Adăpostul Public de Câini Pitești pentru îngrijirea animalelor fără stăpân

de | 21.09.2023 15:30 | Pitești, Din ediția tipărită, Lifestyle

Organizațiile pentru protecția animalelor și-au exprimat îngrijorarea că, în România, se desfășoară afaceri de milioane de euro în numele protecției sufletelor abandonate ale patrupedelor definite drept cei mai buni prieteni ai omului. Conform acestora, creșterea și permanentizarea afacerilor dezvoltate pentru gestionarea câinilor de către SRL-uri depinde de întreținerea „obiectului muncii” în stradă, adică, există un interes vădit să se păstreze exact aceeași metodă care, aplicată timp de 20 de ani, şi-a dovedit ineficienţa: uciderea în masă.

Peste 1 milion de câini uciși, 750.000.000 – euro cheltuiți!

Încă din 2013, legislația prevede obligativitatea sterilizării și mai prevede că administrațiile publice pot subvenționa, total sau parțial, sterilizarea câinilor cu stăpân.

ONG-urile spun că este incomparabil mai ieftin ca primăria să investească în sterilizarea câinilor cu stăpân decât în gestionarea constantă, interminabilă, a generaţiilor de pui rezultaţi din câinii cu stăpân şi abandonaţi pe domeniul public. Unele primării refuză însă sterilizările gratuite oferite de ONG-uri cu expertiză, preferând să plătească un medic (adesea neexperimentat) al adăpostului sau să încheie contracte cu diverși veterinari privați.

În urma unui studiu FNPA şi PETA Germania, se estimează că, în perioada 2001 – 2021, în România, au fost  eliminați din stradă 2.2 milioane de câini din care peste 1milion au fost uciși sau au murit din cauza condițiilor precare existente în adăposturile primăriilor şi SRL-urilor partenere. Culmea, pentru această activitate, primăriile ar fi cheltuit aproximativ 750.000.000 euro!

Grad ridicat de adopție și supraviețuire pentru câinii din adăpostul Pitești

În ceea ce privește cheltuielile referitoare doar la câinii din grija Adăpostului Public Pitești, am solicitat Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului date exacte privind modul în care aceste fonduri sunt gestionate.

Reprezentanții SPEP explică faptul că au ales oferta cu prețurile cele mai mici pentru serviciile veterinare, oferite chiar de medicul de acolo:

  • ciparea – 28,00 lei/cap de câine;
  • consultate și tratare – 8,00 lei/cap câine;
  • deparazitarea – 9,00 lei cap/câine;
  • vaccinare – 8,00 lei /cap câine;
  • sterilizarea – 65,00 lei/cap câine;
  • eutanasierea – 44,00 lei/cap câine.

De asemenea, aceeași sursă informează că, în perioada 2013-2022, au fost capturați 14.766 câini, dintre care 14.492 adoptați, 7844 sterilizați și 274 decedați.

Altfel arată situația în adăpostul de la Mioveni, unde, conform datelor DSVSA Argeș, în 2023, 27 de pui din 82 capturați au murit în captivitate, 59 supraviețuind doar pentru că au fost adoptați.  Numărul câinilor adulți capturați a fost de 190, dintre care 80 au murit în adăpost, adică aproape jumătate.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Despăgubiri fără precedent pentru victimele unui accident de circulație

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/carmen-buliga/" target="_self">Carmen Buliga</a>

Articol scris de Carmen Buliga

Ziarist cu peste 20 de ani de experiență în televiziune, radio, presă scrisă si online, licențiată Facultatea de Jurnalism-Universitatea de Stat Pitești. Pasiuni: jurnalism, literatură, sport.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: