Cătălin Gherzan: ”Când vezi că jocul jucat e prea mârșav și în defavoarea poporului, nu contează cât ai pierdut, ci să ieși dintr-o cloacă ce nu-ți face bine moral”

de | 29.04.2024 08:12 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

Acum patru ani, omul de afaceri Cătălin Gherzan candida la Primăria Pitești. Astăzi nu mai face parte din niciun partid politic. Spune că experiența avută în partide precum AUR și PUSL l-a dezamăgit și asta pentru că una era ce se spunea oamenilor și cu totul altceva interesele din spate. Despre toate acestea și nu numai, puteți citi în interviul de mai jos.

  • Acum patru ani, candidați la funcția de primar al municipiului Pitești. Acum stați pe bară, deși patru ani ați experimentat tot felul de variante politice…

– Am decis să trag aer în piept până voi găsi modalitatea prin care să pot sprijini cu adevărat populația. Am trăit multe dezamăgiri, constatând că unele partide sunt străine de interesul cetățenilor. Și atunci am considerat de cuviință să mă retrag pentru că politică, dincolo de binele public, nu aș putea face niciodată.

  • Între timp, v-au mai curtat alte partide?

– Am avut discuții cu mai multe partide sau mai bine spus…. solicitări. Unii erau interesați de candidatura la Primăria Pitești, alții doar de ajutor pe baza notorietății mele publice. Așa cum am spus, am simțit că nu voi fi lăsat să fac treabă și am preferat să îmi văd de treaba mea.

”Un cioban nu poate lua decizii profesioniste, ci doar influențate de nivelul educației lui”

  • ”Adevăratul politician este acela care știe să-și păstreze idealurile în timp ce-și pierde iluziile.” – este un citat pe care l-ați pus pe frontispiciul paginii dumneavoastră de Facebook. Care sunt iluziile care v-au părăsit de când faceți politică?

– Spre exemplu, nu mai trăiesc cu iluzia faptului că poți face ceea ce promiți în campanie, că poți face ceea ce poporul are nevoie.

  • Administrațiilor din nordul României le cam iese partea asta cu respectatul promisiunilor făcute în campanie…

– În nordul țării, eficiența este mai mare, pentru că este mai departe de influența sudului foarte bine controlat de forțele politice centrale. De aceea, la noi, unii promit, dar fac mai mult rău decât predecesorii lor.

  • Vreți să spuneți că peștele de la cap se-mpute și, fiind capul mai aproape de sud, aici miroase ceva mai urât a politică?

– Cu alte cuvinte, legea o fac cei ce pot sprijini promisiunile aleșilor. Dacă aleșii nu sunt sprijiniți, vorbele rămân în negura vremii și nu vor fi respectate în veci.

  • Pentru asta există fonduri europene…

– Știm foarte bine că atunci când sunt campanii, una dintre promisiunile ușor vehiculate este atragerea de fonduri europene. După campanie, se constată că echipele profesioniste care scriu proiecte ori nu există, ori sunt oameni de partid, clar ineficienți. Și uite așa povestea se repetă la infinit, de la o campanie la alta.

  • Poate că și electoratului îi place să asculte aceleași povești, îi sunt mai familiare…

– Electoratul e în mare parte neinteresat de poveștile ce se spun. Într-o țară cu un popor cu venituri mici, singurul lucru interesant este că, dacă cineva promite că va pune 10 lei la salariu sau pensie, oamenii, într-o mare proporție, nu se pricep să aprecieze dacă vorbele spuse de politicieni sunt minciuni sau pot fi transformate în realitate.

  • AUR caută meritocrați. Nu v-ați gândit să vă trimiteți CV-ul lui George Simion?

– Știu din interior, pentru că am fost acolo, că cel puțin în Argeș numărul profesioniștilor din acest partid extremist nu sare de cinci procente. Eu aș propune, spre exemplu, să se ceară un minimum de experiență celor care candidează la funcții publice. Nu putem pune ciobani sau lucrători ai pământului în funcții publice, ca să se lovească cetățenii de neprofesionalismul și lipsa loc de cunoștințe. Un cioban nu poate lua decizii profesioniste, ci doar influențate de nivelul educației lui.

  • Adevărul este că cei cu doctorate multiple ne-au dus pe culmile performanței…

– Știm foarte bine că doctoratele și unele facultăți sunt terminate înaintea absolvirii liceelor. Știm foarte bine că doctoratele sunt luate la facultăți particulare și obținute după ce posesorii au fost în funcții publice. Cazul lui Piedone este relevant: faptul că a terminat târziu o facultate, cu note foarte mici, ne lasă impresia și gustul amar că cei care merită nu vor ajunge niciodată în astfel de poziții.

  • Apropo de ceea ce se întâmplă la București, ce părere aveți despre retragerea piteșteanului nostru, Cătălin Cîrstoiu?

– Calitatea lui profesională de medic este incontestabilă și știm asta de la foarte mulți pacienți. Ca politician, avea nevoie de mai mult sprijin din partea partidelor, doar că nu a avut susținere politică. Din primele zile a fost privit ca un pierzător. Din ce știu, a fost sprijinit doar de o parte din alianță.

  • Revenind la AUR, partid din care ați făcut parte, mulți au acuzat că George Simion a cerut și de două ori bani pentru candidatura pe aceeași poziție. Dumneavoastră vi s-au cerut bani?

– Nu mi-a cerut niciodată bani. Bani se cereau doar ca formă de sponsorizare și am participat la o astfel de întrunire unde au fost prezenți foarte mulți și la care am plătit o sumă considerabilă la acel moment. Erau sponsorizări către o asociație care susținea interesele partidului. Asta se întâmpla la diferite evenimente organizate într-un cerc restrâns, în care puteau intra doar cei potenți financiar.

  • Banii aceia erau folosiți pentru susținerea intereselor partidului sau susținerea intereselor anumitor persoane?

– Eu am crezut tot timpul că sunt folosiți pentru a promova interesele partidului. Același lucru s-a întâmplat și la PUSL. Când vezi că jocul jucat e prea mârșav și în defavoarea poporului, nu contează cât ai pierdut, ci să ieși dintr-o cloacă ce nu-ți face bine moral.

Foto descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de redacția Ancheta.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Gherzan, despre strategia de racolare a AUR: ”Cum să fii mare cu oameni mici?”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Cătălin Cîrstoiu | Cătălin Gherzan | George Simion | Pitești | Primăria Pitești