Cătălin Gherzan: În perioada pandemiei a apărut un miliardar la două zile!

de | 06.06.2022 09:58 | Pitești, Politic

Miliardarii sunt protejați de stat, în timp ce Fiscul vânează tot agenții economici care se chinuie să supraviețuiască pe o piață în plină criză, susține omul de afaceri Cătălin Gherzan, managerul Lexford Castel.

Potrivit acestuia, pandemia a produs miliardari pe bandă rulantă, cu sprijin consistent de la bugetul statului.

Am văzut o statistică potrivit căreia, în perioada pandemiei, a apărut pe piață un miliardar la două zile. Cu siguranță, acești miliardari au ieșit, pe de o parte, pentru că unii s-au dus mult mai jos, iar pe de altă parte, pentru că sistemul i-a ajutat pe mulți să ajungă mari, cu ajutorul contractelor pe bani publici.

Cei mai afectați și prigoniți rămân, în continuare, cei ai căror venituri scad vertiginos, cei mici și amărâți care se zbat să reziste pe piață. Miliardarii abonați la contractele cu statul sunt în continuare de neatins.”, a declarat Cătălin Gherzan, pentru emisiunea eDimineața.

Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și o creștere a bogăției în același moment al istoriei!

Aproximativ 573 de persoane au intrat în rândul miliardarilor începând din 2020, ceea ce a dus totalul mondial la 2.668, potrivit unei analize publicată de Oxfam. Asta înseamnă că un nou miliardar a apărut cam la fiecare 30 de ore, în medie, până acum, în timpul pandemiei.

Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, analizează creșterea inegalității în ultimii doi ani.

Miliardarii și-au văzut averea crescând cu 3.800 de miliarde de dolari sau 42%, ajungând la 12.700 de miliarde de dolari în timpul pandemiei. O mare parte din această creștere a fost alimentată de creșterile puternice de pe piețele bursiere, care au fost ajutate de guvernele care au injectat bani în economia mondială pentru a atenua lovitura financiară a coronavirusului.

O mare parte din creșterea de avere a avut loc în primul an al pandemiei. Patruzeci de noi miliardari au apărut doar în industria farmaceutică, ce a fost în prima linie a luptei împotriva COVID-19 și beneficiarul unor finanțări publice de miliarde de dolari.

În același timp, COVID-19, inegalitatea și creșterea prețurilor la alimente ar putea împinge până la 263 de milioane de persoane în sărăcie extremă în acest an, inversând decenii de progres, a declarat Oxfam într-un raport publicat luna trecută.

Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și o creștere a bogăției în același moment al istoriei!ˮ, au declarat reprezentanții Oxfam.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Accident în Ștefănești! Trafic îngreunat

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/adelina-moldoveanu/" target="_self">Adelina Moldoveanu</a>

Articol scris de Adelina Moldoveanu

Specialist în promovare, publicitate și comunicare, cu 14 ani de experiență în mass media și echipa Ancheta.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Gherzan | COVID-19