CDM Comastrad a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurenţei în dosarul cartelizării din  Piteşti

de | 14.03.2024 19:00 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Pitești

Managerul Daniel Grigorescu, raportat la cea mai drastică dintre consecințe: „Nu mai putem fi suspendaţi din licitaţii, deoarece au trecut 3 ani!”

În septembrie 2020, Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci dintre cele mai cunoscute companii de construcţii din Argeş, pe care le-a acuzat de cartelizare şi trucarea unei licitaţii.

Analizând situația și evoluția dosarului și mizând pe eficiență, trei dintre acestea –  Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă, General Trust şi Selca -, au ales să accepte acuzațiile și să plătească circa 60% din sancțiune, ca să își păstreze dreptul de a juca pe piața licitațiilor. În schimb, celelalte două societăţi – Comesad Drumuri (în prezent denumită CDM Comastrad) şi Construct Steel Market – au refuzat să încheie înţelegeri cu consiliul, preferând să îşi caute dreptatea în instanţă. În vreme ce litigiul firmei Construct Steel Market, controlate de omul de afaceri Aurel Mitrea, este încă în derulare, săptămâna trecută CDM Comastrad a primit verdictul final în procesul prin care cerea anularea sancţiunii.

► Cinci firme mari de construcţii din Argeş – acuzate de „cartelizare”

În 2018, cinci societăți de construcții din Argeș s-au înscris la o licitație organizată de Administrația Domeniului Public (ADP Pitești), o licitație împărțită pe cinci loturi, care avea ca obiect asfaltarea a 13 străzi, valoarea estimată fiind de 5,6 milioane lei. La sesizarea directorului de atunci al ADP Pitești, Mircea Braniște, Consiliul Concurenței a apreciat că există suspiciunea că asocierile create special pentru licitaţia respectivă ar fi avut scopul de a elimina concurența dintre firmele Comesad Drumuri (actuală CDM Comastrad), General Trust Argeș, Selca, Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Construct Steel Market și a demarat o investigaţie.

„În cadrul investigației, autoritatea de concurență a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii” – a concluzionat Consiliul Concurenţei în toamna anului 2020 şi, drept urmare, a dispus sancțiuni dure împotriva societăţilor implicate în scandal, dictând amenzi totale de 2,23 milioane lei (aproape jumătate de milion de euro).

Legea achiziţiilor publice spune că, dacă o companie a fost implicată în încălcări ale legii, printre care şi încălcarea Legii concurenţei, acea companie poate fi exclusă de la proceduri de achiziţii publice pentru o perioadă de trei ani. Este o prevedere din legea europeană a achiziţiilor publice, care a fost preluată în legislaţia naţională. […]

Firmele sancţionate pentru trucarea licitaţiilor publice pot scăpa de interdicţia de a participa timp de trei ani la astfel de proceduri dacă îşi recunosc vinovăţia, colaborează cu autoritatea de concurenţă şi iau măsuri pentru a nu mai încălca legea pe viitor” – declara chiar în acea perioadă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Lucru pe care o parte din firmele argeşene implicate în acest scandal l-au şi făcut!

Analizând opţiunile şi pentru a evita un proces stresant şi costisitor care să se întindă pe câţiva ani, trei dintre companiile implicate, respectiv CDLA, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, au ales să îşi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte încălcarea legii concurenței, chiar dacă şi astăzi, la mai bine de trei ani distanţă, patronii acestor firme spun că nu a existat niciodată o înţelegere cu companiile concurente. Ca urmare, consilierii de concurenţă au arătat clemenţă, iar cele trei firme au primit sancţiuni mai mici, precum şi promisiunea că nu vor fi împiedicate să participe în continuare la licitaţii din cauza acestui caz.

► CDM Comastrad a refuzat înţelegerea cu Consiliul Concurenţei

În schimb, celelalte două firme au refuzat să cadă la înţelegere cu Consiliul Concurenţei şi au decis să se lupte în instanţă, deşi au achitat sancţiunile financiare impuse, mai mari decât ale celorlalte trei, şi chiar au fost excluse ulterior din unele licitaţii din cauza acestei „tinichele”. Astfel, fosta Comesad Drumuri – astăzi CDM Comastrad -, firma coordonată în ultimii ani de echipa formată din Daniel Grigorescu şi Alexandru Meculescu, precum şi Construct Steel Market, a lui Aurel Mitrea, au contestat în justiţie sancţiunile primite.

Ambele procese au început la Curtea de Apel Bucureşti, însă, în vreme ce procesul deschis de Construct Steel Market bate pasul pe loc la prima instanţă, cel al CDM Comastrad s-a finalizat definitiv săptămâna trecută, după ce s-a judecat şi recursul la Instanţa Supremă. În noiembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea prin care compania argeşeană a dat în judecată Consiliul Concurenţei şi prin care a solicitat anularea deciziei de sancţionare, însă CDM Comastrad a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miercuri, 6 martie, Instanţa Supremă a respins şi recursul companiei argeşene de construcţii, decizia fiind definitivă şi, astfel, sancţiunea dictată de Consiliul Concurenţei rămânând în picioare:

Respinge recursul formulat de recurenta-reclamantă CDM Comastrad (fostă Comesad Drumuri SRL) împotriva Sentinţei civile nr. 1590 din 8 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 6 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.” – se arată în minuta şedinţei de judecată de săptămâna trecută.

Fostă membră a grupului de firme Comesad, compania de drumuri s-a rupt anul trecut de consorţiul creat de fraţii Dumitru, care au decis să se delimiteze de problemele apărute în cadrul societăţii şi să păstreze nepătat brandul Comesad, cu atât mai mult, cu cât în ultimii ani oricum de businessul din construcţii s-au ocupat exclusiv tinerii Daniel Grigorescu şi Alex Meculescu, după ce respectatul constructor Marin Meculescu a făcut un pas în spate, pe fondul vârstei înaintate. Acela a fost şi momentul în care compania a fost rebotezată, primind numele de CDM Comastrad.

►Managerul Daniel Grigorescu a aflat de  la „Ancheta” că s-a terminat procesul

Managerul CDM Comastrad, Daniel Grigorescu, ne-a declarat că avocaţii firmei nu îi comunicaseră verdictul final al procesului, despre care a aflat patru zile mai târziu de la redactorii „Ancheta”, care l-au contactat pentru a comenta decizia Instanţei Supreme.

Amenda este plătită de atunci şi nu mai putem fi suspendaţi din licitaţii, deoarece au trecut trei ani – eu aşa ştiu. Eu acum am auzit de la dumneavoastră ce decizie s-a dat, deocamdată nu m-a anunţat nimeni.  Legat de verdict, nu comentez nimic, asta e ţara în care trăim!” – ne-a declarat managerul CDM Comastrad.

În ceea ce priveşte celălalt proces, intentat de Construct Steel Market, acesta mai are mult până va fi finalizat, în condiţiile în care nu a trecut nici măcar de fond, iar următorul termen de judecată a fost stabilit abia în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie.

Citiţi. de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Două firme argeşene – în consorţiul care a blocat construcţia stadionului din Piteşti

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: