Ce poți face cu mâncarea rămasă de la masa de Paște? 3 idei simple

de | 06.05.2024 16:00 | Lifestyle, Național

După perioadele de mari sărbători, în casele românilor rămâne, de obicei, o grămadă de mâncare pregătită cu zel și în exces.

Cum reciclăm mâncarea de la sărbători? Iată câteva sfaturi utile:

În congelator, în pungi ermetice

În acest mod se pot păstra: sarmalele, chifteluțele, friptura și cârnații, diverse mezeluri și branzeturi feliate, ciorbele puse în borcane umplute doar pe ¾, dar și pâinea, cozonacul și prăjiturile fără gelatină.

NU se pot congela: piftia, prăjiturile și torturile cu friscă sau gelatină, pe care otrebuie să le mâncați, ori să le donați.

Când vine vorba de congelarea sarmalelor aflate în stare crudă, este important să le punem în caserole alimentare închise cu capac ermetic, pentru a se păstra proaspete și pentru a putea fi consumate în stare bună mai târziu, dar și pentru a evita împrăștierea mirosului specific printre celelelalte alimente și produse.

Important de precizat este faptul că acestea își vor pierde prin congelare o mare parte din gust și din consistență, dacă nu sunt ambalate corespunzător, Trebuie folosite ambalaje durabile și impermeabile la lichide, grăsimi, mirosuri și vapori de apă, fiind ideale cele concepute special pentru congelator.

Pentru a le putea congela și decongela cât mai rapid, puneți sarmalele și restul de alimente în pachete mici.

În frigider, vidate

În acest mod se pot păstra, urmând a fi mâncate în maxim două săptămâni: pâinea, mezelurile, brânzeturile sau legumele.

Resturile de friptură, cârnați, preparate, brânzeturi pe care le congelați sau le pastrati vidate în frigider se pot refolosi la pizza, omlete, foietaje, shaorma etc. Din ouăle fierte poți pregăti alte preparate delicioase precum salate din crudități, plăcinte, rulouri de carne umplută sau sandviciuri.

Sterlizarea în borcane

Se pot steriliza în borcane atât ciorbele cât și sarmalele, procedeu în care se fierb la bain marie între 40-60 minute. Nu se recomandă însă ca borcanele respective să fie mai mai mari de 1 kg.

mancarea masa paste

Risipa de mâncare este o problemă majoră la nivel global, anual fiind estimată o pierdere de peste 1 miliard de tone de mâncare, mai exact o treime din producţia globală. Într-o lume în care 1 din 7 persoane merg la culcare înfometate, numărul estimat este unul îngrijorător.

 

Foto descriptiv

 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Antreprenorii argeșeni nu văd deloc cu ochi buni creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole