În Săptămâna Luminată. Iată în ce zile se spală

de | 06.05.2024 15:25 | Național, Importante, Lifestyle

După bucuria Învierii, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată, o săptămână plină de tradiții și superstiții. De altfel, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

După Paște începe o nouă săptămână cu sărbători, astfel sunt puține zile când gospodinele pot să spele rufe.

Marţea Albă este zi nelucrătoare în care se face curat, nu se spală și nu se calcă, iar în unele regiuni, femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paște și vin roşu.

Miercuri, bărbații muncesc la câmp, iar femeile sunt sfătuite să nu lucreze, pentru că se crede că a munci în această zi poate atrage daunatori în casă.

Joia Verde este o zi pentru cinstirea holdelelor și a grădinilor. Se crede că celor care țin aceste joi și nu muncesc le va merge bine, pe când celor ce nu le țin le va merge rău, căci le va bate grindina în grădini și case.

În Vinerea Scumpă, se sfinţesc din nou fântânile, într-o sărbătoare numită Izvorul Tămăduirii.

Pentru că zilele de luni și marți sunt considerate ca făcând parte tot din Paști (a doua, respective a treia zi de Paști), oamenii păstrează tradiția și nu pornesc mașina de spălat. Dar această săptămână mai are o sărbătoare mare și anume Izvorul Tămăduirii când credincioșii nu spală rufe. De asemenea, zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt zile cu ”harți”, adică există dezlegare la mâncărurile de dulce.

Astfel, potrivit calendarului ortodox, lunea și marțea sunt trecute cu cruce roșie, așa că nu este voie să se spele rufe sau să se facă curățenie. În consecință, mai rămân doar trei zile în care românii pot băga rufe la spălat: miercuri, joi și sâmbătă. Dar cum spuneam mai sus, în tradiție se spune că nici miercuri și nici joi nu e bine să muncești.

Foto descriptiv. Sursă foto: playtech.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Atenție, șoferi! Iată pe ce drumuri se oprește circulația cu ocazia desfășurării Raliului Argeșului 2024

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Paşte | Săptămâna Luminată

Ultimele articole