Aparent un mister, venitul oficial al unui preot român diferă foarte mult de vechimea sa în Biserică, dar și de parohia în care slujește.
În funcție de aceste elemente de statut, un preot la început de drum nu sare de 2000 lei net/lună. Vârfurile salariale sunt atinse, după mulți ani și în parohii foarte puternice, undeva în jurul sumei de 8000 lei!
Iată la ce salariu poate ajunge un preot din România, confom presei naționale:
» Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei brut.
» Preot de gradul II (cu studii superioare)- 3.900 lei.
» Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei brut.
» Episcop – 5.000 de lei.
» Mitropolit- 7.500 de lei.
» Patriarh- peste 8.000 de lei.
Cei care au venituri foarte mici, așa cum sunt preoții începători, mai reușesc să strângă niște bani și din sumele primite de la enoriași cu ocazia sărbătorilor sau, ca practică, pentru diferite obiceiuri bisericești. Aceste sume, de regulă, sunt împărțite între cei care slujesc la respectiva biserică.
Ce se întâmplă cu banii pe care enoriașii îi donează la biserică
Pentru un preot la început de drum poate părea un salariu mic (2.000 lei), însă de menționat este faptul că sumele strânse din partea enoriașilor la diferite sărbători sau donațiile primite din timpul slujbelor sunt împărțite între preoți.
Un preot din județul Argeș a povestit pentru pleytech.ro, că donațiile enoriașilor (indiferent că sunt în bani sau alimente) sunt efectiv gesturi voluntare și nu sunt cerute sau impuse ca texe bisericești:
Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a povestit respectivul preot argeșean.
Patriarhul – venituri de peste 23.000 lei/lună
După modificarea legislației, șeful Bisericii Ortodoxe Române a ajuns la venituri de peste 23.000 lei pe lună, puțin sub președintele României.
Concret, Legea 153/2017, actualizată cu veniturile pe anul 2022, prevede că Patriarhul Bisericii Portodoxe Române are o funcţie care se asimilează celor deţinute de preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor (coeficient de 11,50 înmulţit cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare).
Arhiepiscopii major şi mitropoliții BOR au funcţii asimilate secretarilor şi chestorilor senatului şi ai Camerei Deputaţilor (9,2 salarii minime brute).
- Arhiepiscopii, așa cum este Înalt Prea Sfinția Sa, Calinic – Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului au o funcţie asimilată celei de ministru și primesc 10,5 salarii minime brute.
Episcopii au funcţii asimilate vicepreşedinţilor Comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (9,4 salarii minime brute), iar episcopii-vicari auo funcţie asimilată parlamentarilor (9 salarii minime brute).
Ce bani au plecat de la bugetul de stat, în 2022, pentru sistemul bisericesc?
În anul 2022, statul a alocat 751,2 milioane de lei pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma a fost în scădere cu 2,1% față de anul precedent.
Finanțarea este destinată cultelor recunoscute potrivit legii pentru salariile clerului din ţară, dar şi pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din falați în străinătate. Sunt finanțate, în special, activităţi destinate tinerilor, dar şi cele aferente personalului neclerical trimis să servească în aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a celui neclerical din judeţele Covasna şi Harghita.
Separat, statul a mai alocat în acest an 9,1 milioane de lei pentru salarizarea personalului implicat în învăţământul teologic. În această sferă, suma este mai mare cu 72% decât în 2021. Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.
Pentru lăcașuri de cult, în 2022, au mers 125 milioane de lei din bugetul de stat pentru restaurarea şi conservarea bisericilor monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute din România.
Aceste sume sunt folosite și pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionarii unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, pentru spijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
50 de idei pentru mesaje de Paște! Ce le poți transmite prietenilor și colaboratorilor?