„ Mai e Rai” este o vorbă din popor iar românii mai cunosc luna Mai ca fiind Florar.
Este de înţeles de ce MAI este luna numită Rai: totul reînvie la viață. Peste tot vedem flori și copaci înfloriți, vremea se încălzește iar oamenii se bucură de ieșirile în natură.
Superstițiile și tradițiile au existat dintotdeauna și cu siguranță vor exista și pe viitor.
Chiar și în prezent unii oameni se ghidează după superstiții iar una dintre ele spune că dacă bei vin pelin în luna mai vei fi sănătos tot anul.
În tradiţia noastră populară se mai spune că dacă plouă şi tună des în mai, în iunie va fi frumos și va fi belşug
După data de 13 mai se seamănă inul şi cânepa iar hrişca după data de 19 a lunii.
Totodată la mijlocul lunii mai se seamănă: ridichile, castraveţii, fasolea sau tutunul.
Se mai spune despre luna MAI că:
• dacă serile de mai sunt răcoroase și apare bruma atunci vafi belsug la vin si fân;
• ploile calde de mai sunt o binecuvantare pentru culturile de grau și porumb;
• dacă napadesc gândacii în luna mai atunci anul va fi manos;
• furtunile cu fulgere și tunete din mai prevestesc un an roditor;
• va fi un iunie secetos dacă luna mai este ploioasă
• dacă se pune leuștean la ferestre casa va fi păzită de trăsnete.
Din 21 mai se spune că începe vara
O altă dată importantă este 21 Mai, ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Se spune că este şi data limită din calendar pentru semănatul porumbului, meiului şi ovăzului.
În popor această zi mai este numită și ca fiind Costantinul Puilor. Se spune că în această zi păsările de pădure și-ar învaţa puii să zboare.
Oamenii spun că după acaestă mare sărbătoare începe vara.
E bine să faci nuntă în luna mai?
Poate cea mai cunoscută superstiție legată de luna mai este cea legată de căsătorie. În popor se spune că toate căsătoriile care au loc în luna mai vor sfârși prin divorț.
Părintele Nicolae Necula precizează că această superstiție este respinsă de către preoți și că singurele date în care nu se recomandă încheierea căsătoriilor sunt legate doar de câteva perioade importante ale anului bisericesc. Este vorba fie despre zilele de post sau despre marile praznice împărătești.
Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunți, cununii sau căsătorii, înțelegând prin aceasta și căsătoria civilă și slujba religioasă.
Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, „nu țin”, se desfac sau se destramă. Totuși, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu există niciun fel de referire la asemenea subiect.
Conform poruncii a noua a Bisericii, există zile precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc. Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se refera fie la zile de post, fie la marile praznice impărătești.”,a spus Pr. prof. dr. Nicolae Necula, potrivit crestinortodox.ro.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: