Mihai Coteț: Sunt susținut de piteștenii care își doresc schimbarea, fie că sunt, fie că nu sunt angrenați politic!

de | 02.05.2024 09:16 | Din ediția tipărită, Pitești, Politic

Omul de afaceri Mihai Coteț, candidat al PNL la Primăria Pitești, pare a fi adversarul numărul 1 al tuturor candidaților, deși, în mod ironic, Piteștiul nu a fost niciodată condus de liberali. Chiar și așa, Mihai Coteț susține că este sprijinit de toți piteștenii care își doresc schimbarea, indiferent dacă au sau nu afinități politice.

”Oamenii nu mai cred în promisiuni. Au fost mințiți de prea multe ori”

  • Sunteți, probabil, cel mai activ candidat la Primăria Pitești, vă vedem zilnic prin cartiere, de vorbă cu piteștenii. Care este feedbackul pe care îl primiți din partea lor?

– Reacția oamenilor este una firească, ținând cont de realitățile pe care le trăim la Pitești, un oraș stăpânit de mai bine de trei decenii de administrația PSD. În primul rând, oamenii sunt furioși. N-ar mai vrea să vadă urmă de politician prin cartiere, pentru că, spun aceștia, doar campania îi mai scoate pe primari din primării, dar numai ca să promită aceleași lucruri pe care le-au promis și acum patru ani. Eu am norocul că mulți mă cunosc pentru că, în acești patru ani, prezența mea în cartiere a fost o constantă. Mi s-a reproșat în tot mandatul meu de consilier local că mă cred în campanie electorală. Eu zic că a fost doar o atitudine de bun-simț administrativ. Mi-ar crăpa obrazul de rușine să mă aleagă oamenii, să mă investească pe mine și echipa mea cu toată încrederea și speranța de mai bine, iar eu să-i sfidez patru ani și să mai vin la final pentru o tură de împărțit flayere și minciuni gogonate.

În al doilea rând, oamenii se simt abandonați de administrație. Nu și-au închipuit că vor avea la intrarea în oraș flori monitorizate video pe balustradele podului, iar cartierele vor fi lăsate pradă mizeriei. Oamenii văd ce s-a făcut în alte orașe, văd blocurile anvelopate termic, văd terenuri de sport, văd trafic fluidizat cu pasaje subterane, nu cu păduri de semafoare, văd apărând noi parcuri industriale, văd că în altă parte se întâmplă tot felul de lucruri și resimt frustrare că aici nu se întâmplă nimic din ce consideră a fi important și prioritar. Și uite așa se mai duce o generație de tineri…

În al treilea rând, oamenii nu mai cred în promisiuni. Au fost mințiți de prea multe ori. Le spun de fiecare dată că nu au cum să schimbe ceva dacă votează, de 30 de ani, același lucru, aceiași oameni, aceeași administrație, aceleași metehne. Și îi încurajez să iasă la vot, pentru că viitorul Piteștiului este și responsabilitatea lor. Eu am făcut un pas în față, m-am implicat, am ieșit la bătaie. Este datoria mea de cetățean, o datorie care nu are nicio legătură cu politica, cu partidele, ci cu faptul că vreau să-mi fie bine în orașul în care trăiesc.

”E de noaptea minții: am ajuns să fiu adversarul numărul 1 al USR în orașul stăpânit de trei decenii de PSD!”

  • Observăm că mulți vă impută alianța cu PSD, inclusiv cei din USR…

– Da, îmi impută tocmai mie, singurul care patru ani am fost singura opoziție la administrația PSD, alături de Răzvan Șerbănoiu, Sorin Apostoliceanu și Cătălina Dumitrașcu. Este o retorică ce nu face bine nimănui și care, în egală măsură, nu se susține nici măcar logic. De 30 de ani se fac și se desfac alianțe în România. Tot felul de alianțe, de toate culorile, în toate conjuncturile, având în spate motivații dintre cele mai diverse. În acești peste 30 de ani în care s-a făcut politică și mai bine, și mai prost, sub tot felul de alianțe, orașele au crescut, au stagnat sau au eșuat lamentabil, ratându-și potențialul. Nu cred că electoratul de la Oradea se uite urât la Bolojan și-l ia la rost pentru alianță. De ce? Pentru că oamenii de acolo și din alte orașe cu administrații care au performat în orice context politic, realizează că la tine acasă nu-ți face nimeni treabă. La tine acasă nu-ți dictează politicul, nu-ți dictează președintele de partid. Îți dictează electoratul. Argumentele de clasa I cu PSD+PNL=LOVE sunt ridicole la Pitești. Le-am auzit de 1000 de ori la un userist care candidează. Pe el nu-l costă nimic. El are familia la București, acolo locuiește, vine o dată la patru ani, descarcă sacul cu sloganuri, lovește în mine tot să-l mai facă o dată primar pe Cristian Gentea. E de noaptea minții: am ajuns să fiu adversarul numărul 1 al USR în orașul stăpânit de trei decenii de PSD! Cred însă că mulți useriști văd ca mine lucrurile, pentru că mulți locuiesc aici, în Pitești, și resimt aceeași nevoie de schimbare. Înțeleg că este ordin pe unitate de la centru să se disemineze acest mesaj, dar le reamintesc colegilor mei USR din Consiliul Local că patru ani am fost împreună și am avut același adversar: administrația PSD. Îi creditez cu suficientă inteligență încât să realizeze că e absolut neproductiv ca acum, când trebuie să facem front comun, ei să o cotească și să sprijine în campanie pe Gentea și pe prietenii lui din Forța Dreptei și PMP, care sunt pesediști notorii dovediți prin fapte.

  • Știu că le-ați făcut o propunere publică pentru a vă susține. Ce vi s-a răspuns?

– Nu doar că le-am făcut o propunere publică, dar am vorbit și în particular cu candidatul lor, în mai multe rânduri. Și… a spus pas. „Asta e politică!” a fost argumentul lui. Doar că unde el vede politică, pentru că doar asta se vede din București, eu văd Piteștiul. Iar Piteștiul nu înseamnă politică, înseamnă oameni, înseamnă viitorul nostru aici și copiii mei care nu vor să rămână. E ușor să spui… „Asta e politică” atunci când pe tine nu te afectează, când ție nu îți pasă. Dacă ar fi avut o șansă, l-aș fi susținut, dar piteștenii nu votează oameni pe care nu-i cunosc, care-și amintesc că sunt din Pitești o dată la patru ani. Iar sondajele au arătat asta.

  • Să înțeleg că sunteți singur împotriva tuturor?

– Nicidecum! Sunt mai susținut decât își închipuie unii, și nu doar de useriștii de bună-credință, care văd dincolo de spălarea pe creier cu platitudinile ambalate la centru. Sunt susținut de piteștenii care își doresc schimbarea, fie că sunt, fie că nu sunt angrenați politic. Toți vrem să ne fie bine, indiferent de ideologie și convingeri. Atât de simplu este. De aceea îi îndemn pe piteșteni să iasă la vot în număr cât mai mare, în ciuda intimidărilor și a ideii lansate că votul lor nu contează. Când li se va mai spune asta, să-și amintească faptul că toți primarii PSD au fost aleși cu o mânuță de voturi, tocmai pentru că majoritatea copleșitoare a piteștenilor a stat acasă.

Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de redacția Ancheta.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cosmin Petrescu: Îmi doresc ca din 9 iunie Curtea de Argeș, “orașul regal”, să pornească pe calea dreaptă!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihai Coteț | PNL Argeș