Cincizeci de turiști au rămas blocați în Munții Parâng, după ce au ignorat avertizările meteo

de | 26.11.2023 12:03 | Național, Eveniment

Intervenție dificilă de salvare, sâmbătă, 25 noiembrie, după ce 50 de turiști, care nu au ținut cont de avertizările Salvamont Hunedoara cu privire la viscolul și condițiile extreme de vreme din zonele alpine, au rămas blocați în Munții Parâng.

Potrivit news.ro, turiștii se aflau în cadrul unei excursii plătite și era însoțiți de ghizi. Oamenii au urcat în Munții Parâng, pe traseul de creastă de la Cabana Rusu către Parângul Mare, într-o zonă extrem de dificilă, în condițiile în care autoritățile au emis un Cod Portocaliu de vreme rea la munte.

Turiștii au rămas blocați pe creasta Parângului Mic și văzând că nu mai pot înainta din cauza vântului puternic, au apelat la ajutorul echipelor Salvamont care i-au adus, în siguranță, în stațiunea montană Parâng.

A fost un grup organizat de o agenţie care presta servicii de dus oameni pe munte şi au avut foarte puţini instructori şi, din păcate, nu trebuia să abordeze traseul în condiţiile de astăzi, pentru că astăzi toată ziua a fost vreme rea. Te duci pe munte în condiţii de vreme rea atunci când vrei să testezi capacitatea la doi-trei-cinci oameni cu care vrei să faci o expediţie în marii munţi din lume, dar nu cu 50 de oameni”, a declarat şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, pentru news.ro.

Autoritățile oferă câteva recomandări pentru prevenirea situațiilor de urgență cauzate de vremea rea.

  • Evitați să plecați la drum pe perioada supusă avertizării meteorologice. Informați-vă asupra situaţiei drumurilor (drum închis, blocat, restricţionat), înainte de a pleca la drum.
  • Echipați-vă maşina pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Asigurați-vă de funcţionalitatea sistemului de încălzire a autoturismului și că dispuneți de necesarul de carburant, înainte de a pleca la drum.
  • Aprovizionați-vă cu pături, lanterne, apă şi alimente”, a informat ISU Hunedoara.

Foto: Salvamont Valea Jiului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ACUM! Accident cu două mașini în Pitești!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Munții Parâng

Ultimele articole