Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare

de | 20.02.2024 11:06 | Național, Administrație

Cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare la alegerile din acest an au de susținut un test-grilă format din 15 întrebări. Despre ce condiții trebuie îndeplinite de o persoană pentru a ajuge președinte al unei secții de votare ori operator de calculator puteți afla din informarea celor la de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prin Direcția Județeană Argeș.

Astfel, cei de la AEP prin Direcția Județeană Argeș anunță că încep recrutarea de experți electorali și operatori de calculator în vederea desfășurării în anul curent a proceselor electorale. Conform prevederilor legale privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților Autoritatea Electorală Permcmentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, organizează sesiuni de examinare practică a competențelor prevăzute la alin. (2) pentru selecția operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară. În vederea organizării la nivelul județului Argeș a activităților de sclecție și instruire a experților electorali și a operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare s-a demarat procesul de informare.

Circulara institutii deconcentrate 4 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 5 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 6 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare

Cine poate fi expert electoral?

Prin Corpul experților electorali se înțelege evidența permanenta a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară sau locțiitori ai acestora înființată, gestionată și actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă. Autoritatea Electorala Permanenta gestionează Corpul experților electorali

Circulara institutii deconcentrate 7 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 8 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 9 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare

Poate fi admisă în Corpul experților electorali, prin decizie a Autorității Electorale Permanente, persoana care îndeplinește următoarele condiții:

  • are cetățenia română;
  • cunoaște limba română, scris și vorbit;
  • are drept de vot;
  • are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției;
  • nu face parte dintr-un partid politic;
  • a absolvit studii universitare de licență în domeniul științelor juridice sau în alte domenii.
  • Prin excepție, în Corpul experților electorali pot fi admise și persoane care au absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu, în situația în care numărul absolvenților de studii universitare de licență în domeniul științelor juridice sau în alte domenii dintr-o localitate este insuficient.
  • nu este urmarită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

Cum se face admiterea în Corpul experților electorali?

Admiterea în Corpul experților electorali se face: 1) pe bază de aviz favorabil, acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru activitatea anterioară ca președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia; 2) pe baza de examen.

Cel puțin 10 din 15 întrebări, în 30 de minute

Examenul se poate susține în scris sau în sistem online. Examenul scris constă în soluționarea unui test-grilă de verificare a competențelor privind cunoașterea legislației în materia exercitării dreptului de vot și a modului de aplicare a acesteia, planificarea operațiunilor electorale din secția de votare și consemnarea rezultatelor votării format din 15 întrebări cu câte 3 variante de răspuns. Numai o variantă de răspuns este corecta. Proba scrisă de examen se desfășoară sub forma testului­-grilă, pe o durată de 30 de minute. Examenul de admitere în Corpul experților electorali se consideră promovat în cazul în care candidatul rezolvă corect cel puțin 10 întrebări în maximum 30 de minute.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană pentru a putea avea calitatea de operator de calculator?

Poate avea calitatea de operator de calculator al secției de votare din țară orice cetățean român cu drept de vot care are cunoștinte de bazaă în tehnologia informației.

Circulara institutii deconcentrate 10 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 11 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare Circulara institutii deconcentrate 12 - Cine, cum și unde se poate înscrie? Examen pentru cei care vor să fie președinți ai secțiilor de votare

Ce competențe stau la baza examinării practice în selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare?

  • utilizarea noțiunilor de bază ale tehnologiei informației
  • introducerea și validarea datelor
  • prelucrarea datelor
  • utilizarea internetului și a poștei electrornice
  • utilizarea echipamentelor periferice

Persoanele care participă la sesiunile de examinare practică, organizate în centre de evaluare, sunt notificate telefonic prin mesaje de tip text sau prin e-mail de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la locul, data și intervalul orar al sesiunii de examinare.

Foto descriptiv. Sursă foto: Sursă foto: roaep.ro și informare.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Constructorii care lucrează în Pitești, luați în vizor. Cristian Gentea: ”Vom da amenzi celor care nu se conformează”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Autoritatea Electorală Permanentă

Ultimele articole