Dimineața de 28 ianuarie a început cu Argeșul în beznă. Bezna ca bezna, dar – în plină iarnă, cu temperaturile scăzute – sute de familii nu au avut cu ce să se încălzească și au tremurat în case. Conform datelor furnizate de Distribuție Oltenia, la 8 dimineața, erau afectați de această pană uriașă aproape 8.500 de argeșeni, din circa 30 de localități. În multe dintre comunele argeșene lovite de năpastă a fost oprită furnizarea curentului electric timp de mai bine de 13 ore.
Toată această pană de curent a fost provocată de prima ninsoare mai serioasă din Argeș, care nu a fost una de speriat. Toată lumea a tăbărât pe CEZ și pe Distribuție Oltenia, reclamând faptul că – în atâția ani – nu s-au preocupat de realizarea investițiilor în rețeaua de furnizare și, din acest motiv, au căzut stâlpii lăsând mii de oameni în întuneric.
Valul de indignare a fost extrem de ridicat, mai ales că, în fiecare factură, consumatorii din întreaga Românie plătesc costuri semnificative pentru serviciile respective. Mulţi stâlpi sunt neschimbaţi de zeci de ani, iar firele sunt coapte de vechime sau uzură tehnică. Investiţiile în modernizarea acestor reţele sunt aproape insesizabile, fiind susbtituite, de cele mai multe ori în cazul unor avarii, cu cârpeli sau soluţii provizorii asupra cărora nu mai revine nimeni.
Nu numai dezinteresul sau bugetul scăzut alocat modernizărilor scandalizează într-o astfel de speţă, ci şi timpii mari de reacţie şi intervenţie ai companiei atunci când depinde de ea finalizarea unor proiecte pe care administraţiile le fac pe cont şi buget propriu. Fostul vicepreşedinte CJ Argeş, Dorin Mărăsoiu, declara, în contextul creat în wwek-end-ul 28 – 29 ianuarie, că – în Topoloveni, de exemplu – Primăria a finalizat un proiect propriu de mutare a tuturor reţelelor electrice în subteran şi că aşteaptă, din septembrie 2022, ca CEZ-ul să facă legăturile.
În aceste condiţii, degeaba muncesc echipele de intervenţie şi zi şi noapte, prin beznă sau frig, dacă operatorul nu încearcă să rezolve, profesionist şi sustenabil, problema investiţiilor care sunt absolut indispensabile. E ca şi cum ar trimite nişte medici în război, cu o apă oxigenată şi câteva flacoane de Nurofen.
Primarii au tras cât au putut să scoată localităţile din beznă!
Printre primii care au reacționat și în mediul online, dar mai ales în teren, atât pentru a deszăpezi, cât și pentru a găsi soluții de a reconecta localitatea la curent au fost edilii.
Primarul de la Albota a declarat că este supărat atât pe cei care au vândut și privatizat Electrica, cât și pe cei care au achiziționat-o și nu își fac treaba.
La noi a căzut un salcâm și asta a provocat pană de curent și în alte localități. Greșeala celor de la Distribuție este că nu defrișează. În fiecare an iau aviz de la noi, dar nu fac ceea ce trebuie. Ce-i drept a fost o zăpadă moinoasă și a aplecat copacii. Dacă de la noi de la Albota ar merge cu cablu subteran de la transformator la transformator, până la Poiana Lacului, cum e în toată lumea civilizată, nu ar mai exista asemenea situații. Din păcate, cine a vândut Electrica nu a știut să pună și condiții, niște trădători!”, ne-a declarat primarul comunei Albota, Ion Dumitru.
Și Băbana a stat în beznă timp de peste 12 ore.
Pe 28 ianuarie, nu am avut curent de la 3:45 dimineața la 16:31. S-au surpat stâlpi de înaltă tensiune sau medie din cauza ninsorilor abundente. Noi îi avertizăm pe cei de la CEZ de câte ori identificăm stâlpi lăsați, le spunem că stau să cadă, dar ne trimit niște răspunsuri sterile, fără niciun efect. Distribuție Oltenia ne dă doar câte un răspuns că în perioada următoare vor remedia, dar nimic. Eu am vreo 14 stâlpi în comună și le trimit mereu poze, dar degeaba.”, ne-a declarat primarul comunei Băbana, Bebe Ivan.
La Vlădești, duminică, 29 ianuarie, s-au schimbat nu mai puțin de 5 stâlpi care susțineau cablurile de curent, după cum a informat chiar primarul localității, Hristu Dincă. Avaria s-a produs sâmbătă, 28 ianuarie, la 4.30 dimineața, iar duminică, 29 februarie, s-a reușit remedierea prin montarea unor stâlpi noi. Primarul Hristu Dincă nu a mai avut somn până nu a revenit curentul în toate casele, chiar dacă strada sa a fost ultima reconectată.
A fost o zăpadă grea, foarte umedă, iar cablurile, fiind foarte întinse, s-au lăsat și s-au rupt sub greutatea ei. Cât despre stâlpi, cred că au fost agățați de un camion. Noi am avut problemă și pe stâlpii de medie, care au fost afectați de vegetație. Eu am mers din loc în loc cu echipele și am găsit copacii căzuți pe fire. Bine, a fost și o chestie tehnică pe o stradă, dar vegetația a fost cea care a provocat atât de multe avarii în județ.”, ne-a explicat primarul comunei Vlădești, Hristu Dincă.