Atenționare ANM! Cod galben de instabilitate atmosferică și caniculă în Argeș!

de | 12.07.2023 10:58 | Știri, Importante, Județean, Lifestyle, Național

  • Cod galben de instabilitate atmosferică și caniculă!

 

cod galben ANM

Meteorologii au emis, pentru perioada 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00, un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Zonele afectate sunt cele din vestul și centrul țării dar și zonele montane.

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

De precizat că astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

cod galben ANM

Administrația Națională de Meteorologie a transmis de asemenea și un COD GALBEN de caniculă și disconfort termic ridicat, valabil astăzi, 12 iulie 2023.

Va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

cod galben ANM

Un al treilea COD GALBEN transmis de ANM vizează un val de căldură și disconfort termic ridicat, valabil între 13 – 16 iulie.

Joi , 13 iulie, valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice.

Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade.

Nici măcar nopțile nu vor fi prea răcoroase, se vor înregistra minime de 18…22 de grade.

Meteorologii anunță că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

 

Foto: acasa.ro

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM