Controale ANSVSA în unitățile de tip catering. Au fost date amenzi de peste 600.000 de lei

de | 21.03.2024 14:31 | Lifestyle, Național

Controale ANSVSA în toată țara!

Inspectorii sanitar veterinari au desfășurat în perioada 17 februarie- 04 martie o serie de controale la unitățile de tip catering.

Astfel, în perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum şi cea a Municipiului București au efectuat 708 controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Au fost date amenzi de peste 600.000 de lei

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că, în urma acțiunilor, inspectorii au aplicat 82 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 607.600 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanțe de suspendare a activității, 4 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 333 de kg de produse alimentare.

Potrivit sursei citate, scopul acestor controale a fost evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering.

La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc).”, transmite ANSVSA

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, printre care:

  •  ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • dificultăți în demonstrarea trasabilității produselor finite;
  • deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție;
  • depozitarea și funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • lipsă carnete de sănătate personal;
  • lipsa contractului pentru efectuarea operațiunilor DDD;
  • programe de autocontrol incomplete și/sau neimplementate.

S-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator

De asemenea, au fost prelevate și probe din produsele culinare gata de consum.

De asemenea, au fost prelevate 87 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară.”, precizează ANSVSA

Foto descriptiv: renașterea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

https://anchetaonline.ro/doua-accidente-arges-sunt-implicate-doua-masini-camion-149508/

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București