Conform statisticilor, peste 2.000 de oameni au suferit accidente de muncă în prima jumătate a anului trecut. Cele mai multe accidente mortale sunt în construcții.
Cele mai multe accidente mortale de muncă din domeniu au avut loc în sectoarele:
» Construcţii de clădiri – 14,6% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională
» Silvicultură şi exploatare forestieră – 9,8% din total
» Lucrări de geniu civil – 9,8% din total.
Nu vă spunem noutăți: construcțiile reprezintă un domeniu extrem de sensibil când vine vorba despre accidente de muncă, de lucrători schilodiți și de oameni care ajung chiar să își piardă viața pe șantiere.
Muncitorii în construcții se confruntă cu pericole fizice în fiecare zi la locul de muncă. Formal, există extrem de multe prevederi legale î n domeniul sănătății și siguranței care impun angajatorilor și celor care controlează lucrările și șantierelor să evalueze corect riscurile, să se asigure că lucrătorii lor sunt instruiți corespunzător și dispun de echipamentul complet.
Cele mai uzuale accidente includ alunecări și împiedicări, căderi de la schele și căderi de obiecte.
În aceste context, una dintre cele mai mari campanii declanșate de ITM se anunță în domeniul constructorilor.
- Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în domeniul construcțiilor și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune continuarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.
Care sunt cele mai frecvente abateri depistate de inspectorii ITM la constructori?
Cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma controalele anterioare sunt următoarele:
- Echipamentele de muncă sunt utilizate, fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime;
- Muncitorii în construcții nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci);
- Instructajul personalului este, fie incomplet, fie consemnat în fișele de instruire individuale
- Platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor nu sunt dimensionate corect, prezentând, deseori, numeroase riscuri de alunecare, cădere sau accidentare în timpul utilizării de către muncitori;
- “Planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului “ nu este completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor;
- Angajatorii nu au asigurat condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/ la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale)
- Atunci când în același loc de muncă operează muncitori care provind mai multe și diferite societăți comerciale, angajatorii implicați în respectivele proiecte nu se asigură că întreg colectivul reunit a fost informat în mod unitar și
armonizat asupra procesurilor și riscurilor profesionale care derivă din respectiva lucrare; - Angajatorii nu organizează programe de instruire și testare, pe meserii şi activităţi, la nivelul unităților lor, nici pentru conducătorii de echipe, nici pentru lucrătorii în construcții;
- Angajatorii nu eleborează seturi proprii de măsuri și instrucțiuni, în completarea celor obligatorii prin legislație, ținând cont de particularitățile activităților, proiectelor și locurilor de muncă pe care le coordoneazăCa urmare a celor constatate s-a decis continuarea campaniei naționale de controale derulate de ITM în domeniul construcţiilor, iar aceasta a început, oficial, pe 1 aprilie. Cum a fost zi de final de săptămână, de azi încolo se anunță efectiv un volum mare de verificări și accelerarea ritmului de derulare a controalelor. Timp au destul inspectorii ITM la dispoziție, întrucât această campanie se va derula vreme de 8 luni, până pe 30.11.2022.
Încă de la înființare Inspecţia Muncii a considerat necesară organizarea şi coordonarea unor campanii naţionale şi acţiuni sectoriale care au avut ca ţintă :
- Conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor din construcţiil cu privire la obligativitatea respectării măsurilor care au ca obiectiv sănătatea lor, siguranța lor, precum şi asupra faptului că respectarea acestor măsuri duce, în timp, la beneficii socio – economice reale;
- Verificarea efectivă a respectării îndeplinirii cerinţelor legale în activitatea desfăşurată de angajatori;
- Implementarea dialogului social – mobilizarea partenerilor pentru identificarea problemelor majore specifice acestui domeniu, precum și pentru găsirea soluțiilor în vederea eliminării eliminare acestora;
- Informarea tururor persoanelor implicate în activitatea de construcții cu privire la cele mai eficiente moduri în care pot aplica reglementările legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă;
În acest sens, Inspecţia Muncii a desfăşurat – și în anul 2021 – o campanie naţională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor, iar cea care a debutat acum vine după ce reprezentanții ITM au ajusn la concluzia că specificul acestui domeniu și lunga listă de nereguli descoperite turele trecute justifică o nouă campanie de verificări.
Două firme din Argeș oferă echipamente complete și dotări pentru protecția muncii
ADVERTORIAL. La nivelul județului Argeș, două mari societăți de profil comercializează echipamente destinate protecției muncii în orice domeniu.
Este vorba despre ALVIROM și ROMIMPEX, societăți partenere, care sunt specializate în:
» comercializarea echipamentelor si sistemelor pentru protectia muncii si paza si stingerea incendiilor;
» comercializarea de tipizate pentru protectia muncii si paza si stingerea incendiilor;
» comercializarea de toalete ecologice, cabine paza, locuri de joaca, banci pentru agrement.
Serviciile celor două companii sunt axate pe sprijinirea corespunzătoare a clienților – persoane juridice și fizice, autorități și instituții- in demersurile lor de a lucra, de a se dezvolta si de a prospera cu respectarea cerințelor legale si de reglementare, precum si pe baza oricăror alte cerinte suplimentare identificate de către beneficiari.
De la măști simple la costume chimice performante, de la filtre la aparate autonome de respirat, cele două companii argeșene asigură o gamă largă de produse pentru protejarea vietii (protectia muncii).
Pentru condiții periculoase de muncă sunt disponibile costume de protecție, încălțăminte specială, căști, mânuși, precum și costume chimice izolante, costume antitermice performante,etc.
Acestora li se adaugă produse destinate primului ajutor, truse medicale și truse auto de diferite categorii, echipamente obligatorii pentru dotările firmelor și autovehicolelor.
Reprezentanții ALVIROM șiROMIMPEXpot fi contactați:
» la sediile din:
- Pitești, Strada Depozitelor nr 29 C1
- Pitesti, Str. Nicolae Balcescu, Nr. 106 – Complex JOHN
» la numerele de telefon:
- 0735.524.115
- 0248.282.599
» la adresa de email:
- contact@alvirom.ro – O bună parte din produse pot fi comandate din prin intermediul magazinelor virtuale existente pe site-urile celor două companii:
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: