Mai multe service-uri auto au fost închise sau amendate pentru nereguli depistate de cei de la Registrul Auto Român (RAR), potrivit comunicatului transmis. Inspectorii RAR au efectuat 650 de controlate, în lunile octombrie și noiembrie, aplicând sancțiuni ce au depășit 820 de mii de lei.
”RAR este cu ochii pe cei care prestează activități de reparații auto în afara legii și în condiții care nu pot garanta siguranța lucrărilor de reparație. Peste 650 de acțiuni de control ale inspectorilor departamentului de supravehere a pieței s-au desfășurat în octombrie și noiembrie. Au fost dispuse 143 de sanctiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității. În cadrul unor acțiuni complexe, au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP dar și persoane neînregistrate fiscal. Sancțiunile au depășit 820 de mii de lei. 10% dintre procesele verbale întocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto”, arată cei de la RAR în comunicatul transmis.
Inspectorii RAR au găsit neconformități legate de:
- efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizație tehnică;
- efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparații (una dintre condițiile legale privind admiterea și menținerea în circulație a autovehiculului, ulterior intervenției asupra unui autovehicul);
- păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
- prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.
Așadar, RAR atrage atenția că reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică.
”Dacă alegeți să vă reparați mașina pe principiul “ieftin și rapid”, într-o unitate improvizată, rețineti că NU aveți cum să verificați calitatea reparațiilor făcute, și aveți șanse zero ca ulterior să rezolvați pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, a declarat Mihai Dogarescu, șef Departament Supraveghere Piață (DSP) – RAR, potrivit sursei citate.
Cumpărați piese auto omologate
RAR atrage atenția că intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate. Tocmai de aceea, controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate și legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule și de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfășoară activități de reparații în mod neautorizat. De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură. Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român.
Foto descriptiv. Sursa foto PSnews.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: