Cooperare internațională pentru recuperarea unui tablou estimat la 2 milioane de euro

de | 19.04.2024 10:45 | Național, Eveniment, Importante, Lifestyle

Poliția Română informează că în urma investigațiilor făcute de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice a fost descoperit pe teritoriul țării noastre un tablou extrem de valoros care ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră. Este vorba despre un tablou a lui Salvator Rosa intitulat „O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan”.

tablou politia romana

Urmare a activităților investigativ-operative efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificație artistică (tablou) care ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră.

Tabloul este estimat la 2 milioane de euro.

În urma verificărilor făcute de oamenii legii a reieșit că bunul ar face parte din lotul de tablouri sustrase în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii, având o valoare estimată de 2 milioane de euro.

Potrivit The Guardian la aceea dată au fost furate următoarele opere de artă:  „O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan”, de Salvator Rosa, pictură de la sfârșitul anilor 1640, „Un soldat călare”  a lui Anthony Van Dyck, tablou din jurul anului 1616 și tabloul „Un băiat care bea” a lui Annibale Carraccicirca, pictură din anul 1580.

De precizat faptul că în cadrul cercetărilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. au participat, la data de 28 iulie 2023, alături de autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, în Olanda, la Haga, la o întâlnire operativă, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de către cele două state, în vederea elaborării unei strategii, care să conducă la înfăptuirea justiției.

Tabloul a fost restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ulterior la data de 28 decembrie 2023, prin ordonanța procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord iar pe 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Muzeul Municipal Curtea de Argeș vă așteaptă!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Poliția Română

Ultimele articole