anchetaonline.ro

Copiii cu autism – sprijiniți cu baloane, o dată pe an… O ședință de terapie costă între 90-120 lei!

de | 07.04.2022 19:14 | Știri, Eveniment, Pitești

  • Acum ceva ani, tot într-o zi de 2 aprilie -dată la care se sărbătorește Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, vorbeam cu Andreea-Nicoleta Badea, mama unui copil cu autism și președinte al Asociației Părinților Copiilor cu Autism (APCA), despre modul în care se simte sprijinită de către stat. La vreme respectivă, Consiliul Județean Argeș tocmai tăiase de pe listă ajutorul către ONG-urile care se ocupă de persoanele cu dizabilități. De asemenea, îmi spunea că administrația locală nu acordă fonduri nici măcar pentru a acoperi câteva ore de recuperare. 

Am fost curioasă dacă, peste ani, situația s-a schimbat ceva, în numele unei normale evoluții. „Da, situația s-a îmbunătățit foarte mult în ceea ce privește relația noastră cu autoritățile, dovadă că sunt astăzi alături de noi. Acest marș de conștientizare are ca scop atragerea atenției publicului larg și a autorităților, să fie alături de noi în această zi cu un mesaj de întâmpinare…”, ne-a spus Andreea Badea.

M-am bucurat să aud asta . Înseamnă că s-au acordat de la bugetul județean și cel local și niște fonduri, mi-am spus…

„Nu, nu am obținut nimic la nivel de fonduri. Sperăm pe viitor. Promisiuni sunt, dar nu sunt fonduri, acesta este răspunsul. Am făcut și două solicitări pentru un sediu. Nu s-a concretizat. Sperăm din suflet să se concretizeze, să reușim. Noi nu ne-am dat bătuți și am înființat la 1 octombrie 2021 un centru pentru adulți cu autism și dizabilități care funcționează într-un spațiu pe care l-am închiriat. Facem foarte multă terapie ocupațională, integrarea lor, autonomie personală. Ne luptăm doar noi, părinții, pe cont propriu. Ajutorul principal vine din zona privată; este singura care face diferența în viața noastră. Nu poți să crești un copil cu indemnizația primită de la stat.”, aflăm de la Andreea Badea.

Și totuși lucrurile s-au schimbat nițel dinspre statul român. Consiliul Județean Argeș le-a oferit celor prezenți mai multe baloane albastre inscripționate cu denumirea instituției, iar copiii au fost lăsați să deseneze cu cretă în fața Primăriei Pitești.

„Copiii cu autism nu sunt ajutați de statul român cu aproape nimic

Statul nu face mai nimic pentru copiii cu autism și pentru sprijinirea recuperării lor, ne spune Ana-Maria Angheluță, o tânără mamă care s-a înscris recent la Facultatea de Terapie Ocupațională din cadrul Universității din Pitești pentru a-și putea ajuta mai bine propriul copil.

Ne confruntăm cu foarte multe probleme. În primul rând, nu suntem ajutați de statul român cu aproape nimic. Nu sunt condiții pentru copiii noștri. Sunt puține centre de stat, cu puține ore. La centrul de stat, copilul meu face doar o ședință de recuperare de două ore, pe săptămână, la centrul DGASPC. În mod normal, în funcție de cât de afectat este copilul, este nevoie de o medie de patru ore pe zi. Noi facem la particular, adunăm formulare 230, ajutoare, sponsorizări. O ședință la privat, acolo unde facem noi, costă 90 de lei, dar sunt centre unde aceasta este 100 sau 120 de lei.”, ne-a declarat Ana-Maria Angheluță.

Ceea ce oferă statul pentru a susține nu recuperarea, ci supraviețuirea acestor copii este o indemnizație de handicap de 1.524 de lei și una de însoțitor, în același cuantum (sau de asistent personal, care primește salariul minim pe economie), pentru părintele care, de multe ori, este cel care trebuie să stea lângă copil întreaga viață.

La acești bani care abia ajung supraviețuirii unei familii normale, statul mai asigură o singură ședință de terapie pe săptămână. Acesta este tot sprijinul, în contextul în care, spune Andreea Badea, ne confruntăm cu o creștere îngrijorătoare a cazurilor de autism, de la un an la altul. Faceți socoteala ca să vedeți care sunt șansele de recuperare a unui copil care primește un astfel de diagnostic cu care trebuie să învețe să trăiască.

Deputatul Simona Bucura-Oprescu a ținut să fie alături de copiii cu autism din Câmpulung

Deputatul PSD Simona Bucura-Oprescu s-a născut într-o zi de 2 aprilie. Și dacă tot comunitatea internațională a decis ca în această zi să se sărbătorească Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, parlamentarul argeșean a ales să petreacă în mod agreabil alături de copii, în Centrul pentru Autism „Start – Schimbăm Vieți”, din Câmpulung Muscel.

„De ziua mea, m-am simțit minunat la Centrul pentru Autism «Start-Schimbăm Vieți» din Câmpulung Muscel. Împreună cu deputatul Remus Mihalcea și cu subprefectul Ciprian Neculăescu am simțit căldura, bucuria și solidaritatea unei comunități atât de speciale! Am simțit speranță!”, a declarat deputatul Simona Bucura-Oprescu.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: