Cosmin Petrescu – tiparul primarului care gândește strategic, nu electoral!

de | 23.04.2024 21:19 | Din ediția tipărită, Curtea de Argeș, Politic

Născut în Curtea de Argeș, absolvent al Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă” și al Facultății de Cibernetică, Cosmin Petrescu a reuşit să îşi construiască o carieră solidă înainte de a intra în politică. Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Curtea de Argeş este un om cu experienţă vastă, care vine din sectorul privat, unde a lucrat atât la firme mici, cât şi pentru mari corporaţii şi care ştie cum gândesc cei care vor să facă investiţii în ţara noastră.

► Coordonator al grupului de lucru pentru IMM Invest – unul dintre cele mai de succes programe din România

Cosmin Petrescu a fost vreme de aproape 20 de ani director de dezvoltare şi director de vânzări pe Europa de Est pentru o companie care vindea echipamente pentru benzinării. Tot ce a învăţat în anii petrecuţi în mediul privat foloseşte acum în sectorul public, în prezent fiind director IT la Fondul Naţional de Garantare pentru IMM. Din această poziţie, a făcut parte din echipa care a coordonat unul dintre cele mai de succes programe derulate în ultimii ani în România, în calitate de preşedinte al grupului de lucru pentru IMM Invest:

Au trecut câţiva ani de atunci, dar nu cred că a uitat nimeni sperietura pe care am tras-o cu toţii la începutul pandemiei, când nu era făină, nu era drojdie, nu era benzină, a fost şocul că economia moare. Ministerul de Finanţe a pornit atunci acest program IMM Invest care s-a derulat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi, deşi eram nou în această instituţie, a avut curajul de a-mi încredinţa coordonarea grupului de lucru. Veneam după 18 ani petrecuţi într-o companie din sectorul petrol-gaze, în care, ca director, am aplicat cu succes principiul îmbunătăţirii continue.” – spune Cosmin Petrescu.

cosmin-petrescu mediul e afaceri

Cu Cosmin Petrescu în echipa de coordonare, IMM Invest s-a dovedit unul dintre cele mai de succes programe care s-au implementat în România într-un moment critic, cel al pandemiei, când s-au acordat garanții pentru credite bancare pentru zeci de mii de companii, care astfel au reușit să se capitalizeze, să facă investiții și să supraviețuiască.

Trebuie să construiești o echipă în care să ai încredere, iar echipa îți va acorda încredere. Trebuie să fii un lider, nu un șef, și eu asta am făcut primul lucru și la Curtea de Argeș. Am construit echipe care au funcționat și funcționează chiar și după ce am plecat de câțiva ani din ele, iar asta este cel mai important. Așadar experiența acumulată în privat, în construirea unor echipe, mă ajută în administraţie din mai multe puncte de vedere: eu înțeleg cum se ia o decizie la Fuchs, la Kärcher, eu știu ce procese au ei în plan, știu să vorbesc pe limba lor, știu ce nevoi au ei.” – declară candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Curtea de Argeş.

► „În Curtea de Argeș nu există o problemă cu locurile de muncă. Problema este cu nivelul de salarizare”

Cosmin Petrescu crede că, în prezent, Curtea de Argeş nu are o direcţie clară. Astfel, deşi orașul are un potențial turistic uriaș, deocamdată este destinație turistică doar de Sfântă Mărie, timp de 10 zile, cu grătare şi manele.

Ca să poți avea un oraș turistic, dar și cu o economie puternică, trebuie să ai o strategie foarte bine pusă la punct pe care să o urmezi pas cu pas. Pentru cetăţeanul de rând este important să atragem şi altfel de companii. În Curtea de Argeș, nu există o problemă cu locurile de muncă, pentru că oricine dorește poate avea un loc de muncă. Problema este cu nivelul de salarizare”.

Ce poate face un primar cu experienţa şi inteligenţa lui Cosmin Petrescu pentru ca locuitorii oraşului Curtea de Argeş să aibă salarii mai bune? Trebuie să se asigure că oraşul are o infrastructură bine pusă la punct, trebuie să discute cu companiile.

Se pot organiza, să zicem trimestrial, întâlniri cu reprezentanţii companiilor în care aceştia să fie întrebaţi: ce planuri aveţi, ce putem face noi, ca administraţie,  pentru voi, aşa încât şi voi, la rândul vostru, să faceţi ceva benefic pentru cetăţenii oraşului care sunt angajaţii voştri. În altă ordine de idei, dacă astfel de întâlniri ar fi avut loc, nu s-ar mai fi ajuns la situaţia în care planurile centurii ocolitoare a oraşului – care probabil va intra în istorie ca prima centură ocolitoare care de fapt nu ocoleşte oraşul, ci are tot traseul prin oraş – presupun demolarea a jumătate din fabrica Fuchs, ale cărei planuri de afaceri includ dezvoltarea la Curtea de Argeş a unui depozit uriaş, a unui hub regional pentru toată Europa de Est!” – afirmă Cosmin Petrescu.

► Comunicarea cu cetăţenii şi cu specialiştii – secretul unei administraţii publice performante

În opinia lui Cosmin Petrescu, secretul unei administraţii eficiente stă în dialogul cu oamenii, în înțelegerea nevoilor fiecăruia, a percepţiei fiecăruia, stă în consultarea specialiştilor, care au ajuns să ocolească munca în administraţia publică, deoarece de cele mai multe ori nu sunt ascultaţi, chiar dacă ei sunt, de fapt, cei care ştiu cel mai bine.

Cosmin Petrescu comunicarea cu cetatenii

Eu vin, în primul rând, cu proiectul de a comunica unii cu alţii. Am foarte multe idei şi proiecte pentru zona Curtea de Argeş: Transfăgărăşanul, turismul, OMD (Organizaţie de Management al Destinaţiei) pentru zona de nord a judeţului, firme mari, firme mici, educaţie… Dar acestea nu vor conta dacă noi nu începem să comunicăm.

Eu am arătat că ştiu să fac proiecte mari, am reuşit să obţin modificarea regulamentului privind circulaţia pe Transfăgărăşan, dar toate acestea le-am reuşit comunicând cu ceilalţi. Ceea ce unii dintre cei mai mari oameni de afaceri ai judeţului nu au reuşit să obţină de 30 de ani nu reuşeam nici eu dacă nu mergeam să strâng semnături de la 160 de firme. Atunci când i-am demonstrat directorului CNAIR că 160 de firme cu 850 de angajaţi cer ca Transfăgărăşanul să fie deschis tot anul, i s-au deschis ochii.” – mai spune Cosmin Petrescu.

Un proiect de suflet îl reprezintă iniţiativa de a crea o Organizaţie de Management al Destinaţiei (OMD) pentru zona de Nord Vest – Curtea de Argeș și Transfăgărășan, proiect pentru care Cosmin Petrescu împreună cu echipa sa a reuşit ca în doar 5 zile să strângă 1.274  de semnături de la firme cu 13.689 de angajați pentru susținerea turismului argeșean: „Curtea de Argeş are nevoie de o strategie de dezvoltare reală. Îmi doresc ca, pe zona de Nord a judeţului, Curtea de Argeş să fie un centru – un centru de educaţie, un centru cultural, îmi doresc un parteneriat între mediul de afaceri şi unităţile de învăţământ”.

cosmin-petrescu

Sunt un om simplu, căruia îi place să mănânce brânză cu roşii şi cu ceapă, un om absolut normal care îşi doreşte lucruri normale şi vreau ca şi fetele mele, când vor pleca în orice colţ de ţară sau de lume, să spună cu mândrie că sunt din Curtea de Argeş.” –

Cosmin Petrescu, candidat PNL la funcţia de primar al municipiului Curtea de Argeş.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cosmin Petrescu prezintă proiectul de dezvoltare a municipiului Curtea de Argeș prin intermediul OMD

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Cosmin Petrescu. | Curtea de Argeş | IMM Invest | PNL | PNL Argeș

Ultimele articole