Cristian Gentea: ”În  mandatul meu, am pus accent pe transformarea promisiunilor în fapte!”

de | 03.06.2024 13:58 | Din ediția tipărită, Pitești, Politic

Cristian Gentea intră ca favorit în competiția pentru un nou mandat de primar a Piteștiului, care se încheie duminică, 9 iunie! Primarul Piteștiului are de partea sa, dincolo de o echipă de consilieri foarte reprezentativă și cu puternică susținere, cifre care atestă cel mai performant management public din istoria administrației municipale. Despre realizările majore ca sume și impact economic, dar și despre cele care schimbă calitatea vieții familiilor din Pitești, ne-am propus să vorbim cu domnia-sa în acest interviu de sfârșit de campanie.

Sursă foto: ediția tipărită. Sursă foto: ediția tipărită. Sursă foto: ediția tipărită. Sursă foto: ediția tipărită.

Domnule primar, în postura unei candidaturi pentru cel de-al doilea mandat, care considerați că sunt cele mai semnificative realizări ale administrației pe care ați condus-o?

– În timpul mandatului meu, am pus accent pe transformarea promisiunilor în fapte. Unul dintre aspectele care mă bucură enorm este creșterea exponențială a fondurilor atrase atât europene, cât și naționale. Acest lucru a permis implementarea unor proiecte majore în infrastructură, educație și în servicii pentru cetățeni.

Bugetul municipiului Pitești a cunoscut o creștere semnificativă în acești 3 ani și jumătate, iar investițiile au fost direcționate în special către dezvoltarea infrastructurii și a sistemului educațional.
Să vă dau câteva exemple concrete: bugetul a crescut cu 115% față de anul 2021, iar cheltuielile de dezvoltare au ajuns să reprezinte 54% din totalul bugetului, cu o creștere de 270% față de anul precedent. Investițiile în învățământ au înregistrat o creștere impresionantă de 722% față de anul 2021, iar cele în servicii pentru cetățeni au crescut cu 125%.

Cum ați reușit să atrageți aceste fonduri?

– Atragerea fondurilor europene și naționale a fost o prioritate pentru mine încă de la preluarea mandatului. Am adoptat o abordare proactivă, pregătind documentațiile necesare în avans și fiind mereu atenți la orice oportunitate de finanțare. Am lucrat îndeaproape cu diverse instituții și organizații pentru a maximiza resursele disponibile și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectelor.

Fondurile nerambursabile sunt esențiale. De exemplu, pentru cele trei mari centre sportive – Bazinul Olimpic, Pitești Arena și Stadionul „Nicolae Dobrin” – vorbim de investiții de peste 205 milioane de euro, din care peste 90% sunt fonduri nerambursabile. Aceste resurse ne permit să realizăm infrastructuri moderne, omologate pentru competiții internaționale, fără a pune o presiune financiară excesivă pe bugetul local. Lor li se adaugă zeci de alte investiții, în toate domeniile capitale ale administrației, realizate tot din finanțări nerambursabile.

▼ Trecând de la proiecte enorme la proiecte mai mici, dar cu mare impact asupra confortului urban și oportunităților pentru familii, nu mai departe de săptămâna trecută ați inaugurat Promenada Râului Argeș. Care a fost obiectivul principal al acestui proiect?

– Principalul obiectiv a fost crearea unui traseu integrat pentru biciclete și pietoni, care să conecteze diverse zone de interes de pe malul drept al râului Argeș. Am dorit să valorificăm potențialul natural al zonei și să oferim piteștenilor și turiștilor oportunități de recreere și sport într-un cadru modernizat. Astfel, am realizat 1944 de metri de piste pentru biciclete și 1221 de metri de alei pietonale, toate acestea fiind completate de un parapet pietonal de 1800 de metri, stâlpi de iluminat și mobilier urban.

▼ Cum ați observat că au fost primite aceste schimbări de către cetățeni?

– Reacțiile au fost foarte pozitive. Am observat o creștere semnificativă a numărului de piteșteni care utilizează bicicletele pentru agrement și mobilitate, ceea ce ne indică faptul că investițiile noastre au fost bine primite. În plus, mulți cetățeni ne-au transmis că se simt mai încurajați să adopte un stil de viață sănătos, profitând de infrastructura de calitate pentru plimbări și activități în aer liber.

Promenada este însă doar o bucată din ceea ce înseamnă facilitățile urbane pe care le întreținem cu grijă sau pe care le-am realizat de la zero pentru familii și pentru cei mici.  Avem 80 de locuri de joacă în toate cartierele din Pitești, inclusiv parcuri și grădinițe. În mai 2022, am inaugurat un Aventura Parc în „Lunca Argeșului”, oferind trasee diferențiate pentru copii și adolescenți. Un an mai târziu, am deschis un loc de joacă de 1142 mp în același parc, care poate găzdui simultan 342 de copii. De asemenea, am modernizat sau am realizat de la zero locuri de joacă în numeroase cartiere. Parcurile noastre sunt adevărate oaze de verdeață și relaxare, bine îngrijite. Parcul Lunca Argeșului, de exemplu, se întinde pe 24 de hectare și este vizitat zilnic de aproximativ 1500 de persoane. Este echipat cu piste de biciclete, alei, bănci, fântâni arteziene, terenuri de sport și multe altele. Parcul Ștrand, pe de altă parte, oferă plimbări cu barca și hidrobiciclete, spații de joacă, picnic și un skatepark. Ne îngrijim constant de aceste parcuri pentru a le menține atractive și funcționale pentru toate vârstele.

Continuăm să investim în noi proiecte și modernizări. De exemplu, avem planificate 17 noi locuri de joacă în Pitești, cu proiectarea deja finalizată. Vom continua să modernizăm parcurile și să investim în infrastructura sportivă și recreativă. Ne dorim să menținem și să îmbunătățim calitatea vieții pentru toți piteștenii, oferindu-le un mediu urban atractiv, funcțional și sănătos.

▼ Ce mesaj aveți pentru cetățenii din Pitești înaintea alegerilor?

 – Le mulțumesc piteștenilor pentru încredere și sprijin. Suntem o comunitate puternică și împreună putem realiza lucruri care să poziționeze Piteștiul acolo unde îi este locul: în topul municipiilor din România! În ultimii ani, am demonstrat că suntem capabili să transformăm promisiunile în realitate și să facem din Pitești un loc mai bun pentru toți locuitorii săi. Îmi propun să continuăm împreună această călătorie către dezvoltare. Votul piteștenilor – exprimat în cunoștință de cauză, pe realități și nu pe sloganuri – este esențial pentru a asigura continuarea acestui parcurs și pentru a face din Pitești un model de urmat în întreaga țară. Suntem o forță împreună și împreună vom construi un viitor mai bun pentru orașul nostru!

MULȚUMESC PENTRU ÎNCREDERE! SUNTEM O FORȚĂ ÎMPREUNĂ!

 Material publicat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda Partidului Social Democrat, Organizația Argeș, CMF 21240002. 

Ziarul Ancheta.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Patru ani de investiţii în toate satele din Ştefăneşti. COASTA CÂMPULUI, AGROSEMULUI, DRUMUL MORII

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Aventura Parc | Cristian Gentea | Favorit | Lunca Argeșului | Nicolae Dobrin | Pitești | Pitești Arena

Ultimele articole