Când i-am propus lui Cristian Gentea acest interviu, a zis ”da” fără să ezite, dar a precizat de la bun început că nu dorește să lucreze pe un ghid bazat pe realizări și proiecte, pe dispute și nereușite, ci pe unul în care piteștenii să afle cum se poziționează cu 90 de zile înainte de noile alegeri raportat la funcția pe care o are și competiția electorală care urmează. Ce a ieșit? Un interviu despre care am putea spune că e destul de rar în presa locală, atunci când vorbim despre un om politic sobru și destul de ermetic, așa cum este primarul Piteștiului.
De ce această abordare, domnule primar?
– Pentru că, raportat la tot ce am reușit să facem în acest mandat pentru Pitești, voi tot vorbi în perioada următoare!
Voi comunica constant și transparent, voi aduce în lumină zeci de lucruri pe care piteștenii poate nu le știu, voi arăta cum a reușit acest municipiu să ajungă la un buget mai mare decât cel al Consiliului Județean, să aibă o absorbție mai ridicată cu 500% a finanțărilor naționale și externe etc. Voi vorbi despre câți bani și câte proiecte a adus această echipă în Pitești. Așa cum voi despica firul în patru inclusiv pe tema proiectelor pe care nu le-am finalizat încă, dar pe care urmează să le facem, pentru că nicio administrație din România nu e lipsită și de astfel de situații.
Dacă încep de acum să vorbesc despre asta, se satură oamenii de mine. Alții, din alte partide, se agită și îi înțeleg: nu îi știe lumea, oamenii compară faptele cu promisiunile, iar lor le e greu la capitolul ”fapte” etc… Eu vreau să comunic aceste aspecte, cele care țin de campanie, foarte elocvent, foarte limpede.
Vă pregătiți, așadar, de campanie, de a veni din nou în fața piteștenilor…
– În fața lor am venit zi de zi vreme de aproape 4 ani, pentru că noi am comunicat constant tot ceea ce facem. Eu, personal, am mers și merg în continuare la întâlniri cu asociațiile de proprietari, mă opresc și vorbesc cu oricine pe stradă, îmi fac piața în același loc în care mă duc de o viață, merg în cartiere, la lucrări, și discut cu toți. Cetățeni, oameni de afaceri, mediul academic, parteneri sociali. ..
Nu oi avea eu mare activitate de TikTok sau Insta (vă spun sincer că nu prea știu să le mânuiesc și nici timp n-am), însă cu oamenii am vorbit neîntrerupt. Dar – nu că de asta am fi avut timp! – ne pregătim într-adevăr de campanie electorală. Decizia comasării a devansat data alegerilor locale și atunci e logic că trebuie să ne prezentăm într-o formă și cu o… platformă mai concentrată.
”Nu îți întrerupe niciodată adversarii când îi vezi că fac greșeli”
Spre deosebire de acum 4 ani, când erați la prima candidatură, cum se simte acum experiența?
– Ca om, eu am rămas neschimbat. Sunt tot un om serios, un inginer meticulos, un om care vrea să meargă cu fruntea sus, un cusurgiu, un lider bătăios, un personaj dintr-o bucată. Dar, ca experiență administrativă, parcă au trecut 100 de ani!
Atât de multe bătălii s-au dat pentru fiecare proiect de finanțare! Bătălii care sunt mereu în spatele cortinei, care nu se văd. Că doar nu ne închipuim că suntem noi, la Pitești, singurii care am vrut banii guvernului sau fondurile din nu știu ce axă externă! Să nu vă închipuiți că finanțările acestea de peste 280.000.000 euro au venit așa…că suntem noi frumoși, deștepți și devreme acasă, spre deosebire de alt municipiu reședință de județ sau mare pol urban!
S-a muncit enorm pentru fiecare proiect, am făcut drumul Pitești-București de mii de ori, m-am certat la cuțite cu secretari de stat și miniștri, i-am terminat nervos pe domnii parlamentari PSD, s-a săturat premierul Marcel Ciolacu de mine de câte ori i-am zis că a doua zi îmi dau demisa dacă guvernul nu ne ajută cu aia, cu ailaltă… De colegii din Primărie nu mai vorbesc! Că nu cred că există soție sau soț al vreunuia dintre ei, dintre cei implicați în proiecte, care nu mă pomenește la acatiste. Și nu pe partea bună a hârtiei! Atâtea zeci de mii de documente s-au întocmit, s-au citit, s-au semnat…
Dacă nici asta nu te schimbă ca om de administrație, nu știu ce te mai poate schimba! Sunt altul, da, ca primar! A fost mult consum pentru fiecare dintre proiectele acestea. Și vine unu care zice că n-ai făcut, că n-ai dres… Fie sunt prea înverșunați de luptă și nu vor să vadă, fie sunt din categoria celor care patru ani și-au văzut de treburile lor, unii chiar pe alte meleaguri, și se trezesc ca frumoasa din pădurea adormită când vine prințul alegerilor să-i sărute. Dar nu ei mă preocupă. Eu am propriul radar, propriile măsurători, știu cum stau eu, știu cum nu stau ei… Cum a zis Napoleon: ”Nu îți întrerupe niciodată adversarii când îi vezi că fac greșeli”.
Dacă nu vă preocupă concurența politică, ce vă preocupă?
– Mă preocupă modul în care pot să le explic cât mai corect oamenilor că Piteștiul este pe traseul pe care merită: cel al unui oraș de care toți vom fi mândri. Dar știți cum e? Tu zici că ai făcut bine, că mâine vin 1.000.000 euro în proiectul acesta mare și important. Dar omului i-a apărut o groapă în parcare, că apar gropi! Pentru el, groapa aia e începutul și sfârșitul problemelor cu administrația. Zici că ai dat drumul la două creșe noi, de la zero, a căror necesitate era scrisă peste tot acum 4 ani, când candidam eu.
Mămicile, părinții tineri din cartierele respective (Găvana și Banat/Exercițiu) sunt mulțumiți de asta, dar în zona cimitirului se fură biciclete și oamenii de acolo sunt nemulțumiți că nu au camere video. Zici că ai făcut primul Hub de afaceri din județul nostru, premiat la nivel național ca model de bună practică, dar piteștenii care merg cu autobuzele 7 și 7B se plâng că așteaptă prea mult în stație. Noi acționăm pe toate palierele, dar este aproape imposibil să nu existe cetățeni care să nu aibă o nemulțumire. Eu vin și spun că Piteștiul a dat drumul la cele mai mari proiecte de dezvoltare din istoria administrației sale.
Transportul în comun s-a transformat radical prin noul parc de autobuze și am implementat conceptul de transport metropolitan, unitățile de învățământ au fost reabilitate și sunt într-un proces continuu de modernizare, aspectul urban este cu totul și cu totul altul, avem Sala Polivalentă care aduce competiții naționale pe bandă rulantă, avem Bazin Olimpic renovat total, vom avea un nou stadion.
Am construit primul Business Hub, a crescut semnificativ procesul de digitalizare la nivelul Primăriei, am răspuns prezent la orice solicitare a mediului de afaceri, am modernizat radical componenta de salubrizare, lucrările în infrastructura de utilități sunt pe bandă rulantă, am lansat evenimente publice majore, am adus cultura pe strada mare, am organizat festivaluri pentru tineri, am încurajat și premiat excelența în educație, am transformat Colonia ACH într-un cartier al Piteștiului și lista e lungă…
Am lucrat, practic, pe toate palierele activitățile municipale și avem în lucru investiții la fel de importante, pentru care am obținut finanțare. În 3 ani jumătate, cu toate greutățile, cu toată birocrația, noi ne-a văzut cu perseverență de drum.
”Eu nu cred că oamenii își mai doresc lideri de caterincă ce fac doar zgomot inutil!”
Și cum simțiți că vă percep oamenii după acești 3 ani jumătate?
– Să știți că eu îi simt bine, că sunt alături de mine. Uitați, astăzi (sâmbătă, 9 martie), am fost să-mi iau ce aveam de luat din piață, din Ceair. Aveam treabă la Bazin, unde au fost sute de copii la competiția pe care am organizat-o, și m-am oprit în Ceair înainte. 40 de minute nu am făcut altceva decât să vorbesc cu fiecare om care m-a oprit sau m-a întrebat ceva. Pe toți îi simt bine, îi simt lângă mine. Acum, nu m-or minți toți, că înțeleg și fenomenul acesta.
Dar cetățeanul nu e așa, să știți. Îți zice ce probleme are, te bombăne în față, îți reproșează dacă nu-i convine. Îmi scriu pe facebook sute de oameni, cu sute de probleme. Încerc să-i rezolv, le răspund, le trimit ce am rezolvat și pe oamenii aceia (că sunt cei din piață sau din mesaje) îi simt curați. Ei nu sunt de la partide: nici ai tăi să te pupe, nici ai ălorlalți să te-njure, nu sunt conturi false de Facebook și nici Mini-Mickey ”influenceri” locali care își dau cu părerea despre toate, dar cărora dacă le arăți un PUZ zic că e hartă seismică.
Acum vreo lună, m-a frapat o doamnă, în Craiovei. Foarte furioasă a venit inițial la mine și am stat cătinel cu dânsa, i-am explicat de ce, cum, când, i-am răspuns la fiecare nemulțumire, ca la final să-mi zică ”Dacă nu vorbeam cu mata, să știi că mă sucisem și eu votam AUR! Acum înțeleg și mergem înainte!” ”Aoleu, na poftim!”, mi-am zis după aceea. Și asta este greaua provocare despre care vorbeam anterior. Cum să le poți comunica tuturor oamenilor limpede lucrurile, să le poți rezolva problemele (multe dintre ele mici, dar importante pentru ei) sau să le explici corect de ce nu se poate. Să-i faci să înțeleagă măsurile administrative și să-i faci să te cunoască.
Vi se pare că nu vă cunosc?
– Ca primar, da, mă cunosc. Adică nu vorbim despre notorietate. Eu am o problemă în a fi perceput corect ca om, pe fondul firii mele mai închise. Așa sunt eu: mai serios, mai introvertit, mai direct, mai arțăgos câteodată. Pun mare presiune pe oamenii mei, nu am stilul acesta de stat la glume… Și toată seriozitatea asta, că de acolo vine!, mi-a fost nu doar o dată confundată cu aroganța sau cu răceala socială. Așa e structura mea, așa m-am format inclusiv profesional.
E greu să te schimbi și, pe multe aspecte, nici nu vreau. Adică eu nu cred că oamenii își mai doresc lideri de caterincă, ce fac doar zgomot inutil sau maimuțăreală în loc de proiecte reale. În schimb, realizez (și mi-o tot spun cei din jurul meu!!) că piteștenii care nu apucă să vorbească personal cu mine nu mă percep corect ca om.
Nu pot ”ghici” – în spatele aparențelor astea – și sentimentele mele, și ambițiile mele sau buna-credință. Iar eu chiar sunt om ca toți oamenii: îmi iubesc de mor fata, îmi ascult nevasta, joc fotbal cu băieții, mă duc în fiecare weekend la mama și la soacră-mea, fac piața, stropesc pomii, fac țuică, am emoții și trac, mă topesc copiii, sunt nostalgic, sunt nervos etc. Cum e fiecare…
Ei bine, poate că aici o să lucrez mai mult, pentru că îmi dau seama că ceea ce transmit – mereu încruntat și la costum – nu e ceea ce sunt. Iar, pe drept cuvânt, oamenii trebuie să te cunoască, să te ”simtă”, pentru a avea încredere în ce vrei tu să faci, în mintea ta, în aspirațiile tale pentru oraș. Aici, sper eu, veți constata niște schimbări la Cristian Gentea.
Material realizat de Sofia Paul.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: