- Se anunță o mare criză de alimente!
- Întâlnire importantă astăzi între liderii NATO, UE și G7 la Bruxelles în contextul agresiunii militare „ilegale” a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.
Summitul Nato a adus împreună cei mai importanţi lideri NATO şi europeni. Este considerată cea mai importantă întâlnire a şefilor de stat şi de guverne din Europa, la care participă de asemenea și preşedintele Joe Biden.
O zi extrem de importantă atât pentru soarta războiului din Ucraina cât şi pentru întreaga Europă.
Un moment important a avut loc în jurul prânzului, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden. Aceștia au vorbit, timp de câteva minute, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Președintele României declara în această dimineață faptul că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania.
Ne intalnim pentru a discuta situatia din Ucraina, masurile pe care vrem sa le luam.
Dorim sa dovedim ca suntem uniti si in NATO, si in relatia transatlantica. Vrem sa discutam cum putem sa ajutam in continurea Ucraina, e vorba de ajutor umanitar.Vrem sa discutam si lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discutii. Avem o veste foarte buna: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de lupta care va fi poziționat in Romania, e cel pe care l/am solicitat. E cel pt care Franta va fi natiune cadru”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.
La rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat:
Suntem uniţi în a condamna agresiunea neprovocată a Kremlinului şi susţinerea noastră pentru suveranitatea teritorială a Ucrainei. Continuăm să impunem costuri la adresa Rusiei pentru a pune capăt acestui război brutal”
În timpul summit-ului președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis celor prezenți următorul mesaj:
Stimate domnule secretar general, stimați participanți,
Vă salut din Kiev, capitala noastră, unde rezistăm de o lună, ca și întreaga noastră țară. Da, este adevărat, nu suntem în Alianță, nu suntem parte din cea mai puternică uniune de apărare a lumii, nu avem alături de noi cele 30 de țări care să ne apere conform art. 5 din Tratat, dar, așa cum vă eu acum lucrurile, noi consolidăm zona dintre Occident și Rusia, deci apărăm toate valorile noastre comune.
Apărăm oamenii. Și protejăm toate aceste valori de o lună. O lună de rezistență eroică, o lună de lupte sângeroase, o lună de distrugere nesfârșită a unui stat pașnic și, se subînțelege, de distrugere a arhitecturii securității globale. Astfel, în fața ochilor noștri, ai tuturor, în 10 ani Rusia și-a concentrat resursele, resursele armate, militarii, bombele aeriene, rachetele pentru a aduce moarte, nu pentru a investi în viață.
Dar Ucraina rezistă eroic, pierzând, din păcate, mii de vieți, rămânând cu orașe în ruină, cu 10 milioane de refugiați, dintre care jumătate se află pe teritoriul dvs., al țărilor membre NATO.
Este o tragedie pentru acești oameni, dar nu au încotro, oamenii continuă, din păcate, să-și părăsească căsuțele, salvându-se din calea nenorocirii pe care invadatorii au adus-o.
Încă din primele zile ale invaziei, ocupanții au lansat împotriva noastră atacuri cu rachete, în această lună de război Rusia a lansat împotriva orașelor noastre peste 1.000 de rachete de diverse tipuri, folosind pentru asta sute de avioane, iar în data de 24 februarie m-am adresat dvs. cu o solicitare absolut logică și rațională: să ne ajutați să închidem spațiul nostru aerian. Să ne ajutați. Să-i apărați pe oamenii noștri de bombele și rachetele Rusiei.”
Un alt moment important a fost decizia luată de liderii statelor NATO de a prelungi mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianţei cu un an, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Potrivit declarației adoptate la finalul summitului, NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia „în cei mai fermi termeni posibil” și anunță decizia de a trimite 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.
Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarație.
Un subiect extrem de delicat este cel al armelor chimice. Conform presei naționale, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spune că Rusia ar încerca să creeze pretexte legate de folosirea armelor chimice și biologice, acuzând Ucraina șau aliații NATO că ar pregăti utilizarea acestora.
Orice folosire a armelor chimice ar fi o încălcare flagrante a legilor internaționale și ar avea consecințe extinse.”
Referitor la acest subiect preşedintele Klaus Iohannis a precizat că armele chimice sunt interzise şi speră ca toți semnatarii tratatelor internaţionale care menţionează acest lucru vor respecta angajamentul.
Armele chimice şi biologice sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim pur şi simplu de la premisa că cineva le foloseşte. Noi toţi sperăm să rămână aşa şi toţi semnatarii tratatelor internaţionale să respecte ceea ce s-a decis”.
INFO NOU:
JOE BIDEN: Lipsa alimentelor va fi ceva real!
În cadrul summitului NATO, președintele Joe Biden a avertizat că lipsa alimentelor va fi ceva real, o problemă care va afecta toată lumea, având în vedere că Ucraina și Rusia erau „grânarul Europei”.
Am vorbit despre lipsa de alimente și va fi ceva real. Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră. Rusia și Ucraina au fost grânarul Europei.” a declarat Joe Biden.
De asemenea, președintele Franţei, Emmanuel Macron, susține aceeași idee.
Suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent. Pentru că alte ţări din Orientul Mijlociu, din Africa, depind, pentru a-şi hrăni populaţiile, de ceea ce se produce astăzi în Ucraina in Rusia”, transmite președintele Franței.
Despre modul în care conflictul din Ucraina afectează piața alimentelor din România citiți un interviu Ancheta cu deputatul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii și specialist în acest domeniu: Războiul a dus la o explozie a prețurilor la produsele agricole.
JOE BIDEN: Vom răspunde dacă Rusia va folosi arme chimice sau biologice
În ceea ce privește amenințarea cu armele de distrugere în masă, președintele SUA spune că NATO va reacționa rapid dacă se va ajunge în această situație.
Vom răspunde dacă va folosi arme chimice sau biologice”, a spus Biden, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.
Natura răspunsului depinde de natura utilizării.”