D.Constantin: Războiul a dus la o explozie a prețurilor la produsele agricole

de | 09.03.2022 13:14 | Economic, Eveniment

D.Constantin: Războiul a dus la o explozie a prețurilor la produsele agricole

Rusia și Ucraina acoperă 29% din exporturile mondiale de grâu, iar conflictul armat din această perioadă perturbă atât o viitoare producție, cât și livrările din perioada următoare. Instalarea unei crize alimentare anunțate la nivel european este acum accelerată de acest război, dar și de costurile la energie care ating maxime istorice.

Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, în prezent deputat de Argeș, ne explică cum se reflectă în piața de produse agricole războiul dintre Ucraina și Rusia.

„În mod clar, conflictul vine peste o criză pe care noi o așteptam, o criză generată de creșterea prețurilor la energie. Când există asemenea majorări, apare și riscul ca anumite bunuri să nu se mai producă. Sunt mai multe unghiuri din care trebuie să privim situația. Pe de o parte, sunt producători care renunță la anumite produse, pentru că au costuri de producție foarte mari, pe de altă parte, sunt prețuri la produse care cresc foarte mult și ele nu se mai vând, așa că, ușor, ușor, pot să dispară. Deci sunt pericole la care încă nu am ajuns și la care sper să nu ajungem, dacă le tratăm cu foarte, foarte mare atenție. Conflictul din Ucraina vine să amplifice tot ce aveam pe zona asta de prețuri la energie, pentru că Rusia și Ucraina erau doi mari producători de cereale. Evident că exporturile, dacă se mai realizează, se fac foarte greu, ceea ce a dus la creșteri foarte mari pe bursele internaționale. Dacă îi întrebați pe producători, aceștia vor spune că, în sfârșit, după atâția ani, sunt niște prețuri corecte. Ca atare, sunt tentați să își vândă produsele pentru că sunt prețuri foarte mari și de aici derivă numeroase riscuri. Ca parlamentar, consider că acum, dacă nu s-a putut mai devreme, trebuie să se opereze anumite demersuri, respectiv: o monitorizare atentă a stocurilor de produse pe care le are România  și aplicarea măsurilor de intervenție pe care le are statul într-o economie de piață liberă. Există anumite mecanisme prin care statul poate interveni ca să regleze prețurile în anumite momente. Poate că autoritățile au făcut deja asta, iar dacă nu, poate nu e prea târziu să ne pregătim prin aceste două măsuri astfel încât să nu avem creșteri și o lipsă de produse pe un anumit interval de timp.”,

ne-a declarat acesta.

agricultura

Producția internă de cereale, legume și fructe acoperă consumul României

România nu stătea în importurile de la Rusia sau Ucraina, din contră – împreună și în concurență cu acestea – era exportator către Orientul Mijlociu, iar acum ar trebui să suplinească și ceea ce livrau cele două țări, de unde și riscul de a ajunge la o penurie de cereale.

„Ar trebui să privim astfel lucrurile: noi eram competitori, la Marea Neagră, cu Rusia și Ucraina pe vânzarea de cereale, în special, către Orientul Mijlociu. În momentul în care anumite contracte nu se onorează, sigur că există o presiune destul de mare pe alte țări (cum e România), astfel încât să suplinească lipsa. Acestea sunt riscurile, nu neapărat importurile directe pe care le facem, cât mai ales exporturile. Acestea oricum au fost scăzute, cu precădere pe zona de Rusia, unde au fost diverse embargouri, iar schimburile comerciale erau reduse în ultimul timp.”

Poate România  să își  asigure  necesarul de hrană din producția internă?

„În mod categoric, da.”, a răspuns deputatul Daniel Constantin. „România produce mult mai mult decât necesarul de consum, la capitolul legume, crereale, fructe. Nu se pune problema de a asigura aceste produse. Există foarte multe schimburi de cereale și câteodată ajungem să importăm pentru că se exportă la prețuri destul de mari și lipsa produselor face să avem importuri. Pe partea de legume – fructe avem importuri care pot ajunge și până la 50% din consum, din diverse motive. Unele țin de faptul că avem un autoconsum în zona rurală mare, altele că aceste produse nu ajung pe raftul magazinelor din diferite motive. Unul dintre ele și cel mai întâlnit este lipsa cantității și calitatea prezentării, adică etichetare, sortare, ambalare. Acestea presupun costuri pe care  micii producători nu le pot susține și de asta ajungem să importăm destul de mult, în special  legume – fructe. Dar necesarul de consum îl putem acoperi. Unii spun că avem pentru 80 milioane de persoane, alții pentru 60 milioane… Acestea sunt cifre discutabile, nu vreau să intru într-o astfel de polemică, cert este că putem produce mai mult decât necesarul.”, a mai adăugat Daniel Constantin, deputat de Argeș.

Recomandarea este să nu ne lăsăm pradă panicii și să facem stocuri

AVERTISMENT! Deputatul argeșean avertizează că stocurile de produse pe care omul de rând este tentat să le facă în aceste momente pot dăuna pieței.

„Nu cred că trebuie să inducem panică, pentru că trăim într-un stat cu statut bun, suntem membri UE, membri NATO, care sunt mecasnime foarte bine create astfel încât statul să introducă mecanisme care să încetinească creșterea prețurilor. Nu aș vrea să creăm panică așa cum am mai avut acum doi ani. Știți foarte bine, cu pandemia, când s-au făcut stocuri mari de făină, ulei, zahăr. Nu aș introduce o astfel de panică pentru că se dereglează și piața și nu e  bine pentru cetățeni. Cred că avem capacitatea ca stat, indiferent cine guvernează, să asigurăm produse și să temperăm prețurile, repet, dacă există cele două preocupări: să avem și stocuri și să inițiem mecanisme de intervenție, în măsura în care se permite.”,
a mai explicat deputatul PNL, Daniel Constantin.

Realizat de Oana Bahrim

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Daniel Constantin | PNL | Rusia | Ucraina

Ultimele articole