Dacă aveți o urgență în familie puteți absenta de la muncă

de | 27.12.2022 09:47 | Știri, După subiect, Economic, Național

Salariații au parte din acest an de patru noi tipuri de concedii, două medicale și alte două nemedicale. Astfel, potrivit celor de la avocatnet.ro avem: concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer, un concediul medical pentru supravegherea și îngrijirea celui în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, absențele pentru urgențele familiale și concediu de îngrijitor.

Concediul pentru supravegherea și îngrijirea minorului

Concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer se acordă doar celor care au un stagiu de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării. Acest tip de concediu se dă pentru a putea însoți pacientul la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist, iar durata concediului este de 45 de zile calendaristice/an pentru un pacient. În acest caz salariații au dreptul la o indemnizație brută lunară de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni (indemnizația va fi recuperată de la stat). În ceea ce privește concediul pentru supravegherea și îngrijirea celui în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării poate fi acordat și pentru alte boli infectocontagioase. Indemnizația aferentă este de 100% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din ultimele 6luni din cele 12 luni din stagiul de asigurare). Absențele pentru urgențele familiale sunt în număr de zece într-un an calendaristic. Angajatorul trebuie să fie informat despre urgența familială înainte de lipsa efectivă a salariatului și aceste zilele se recuperează. Concediul de îngrijitor nu poate fi cerut încă de salariați, deși a fost introdus în Codul muncii. Acest concediu va fi acordat salariatului care îngrijește ori sprijină o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană care stă în aceeași locuință cu el. Cu toate astea, acest concediu va fi acordat doar pentru o serie de boli grave care vor fi încadrate în 24 de categorii de afecțiuni. Un salariat poate avea 183 de zile calendaristice de concediu medical.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Din 2023: Crește numărul beneficiarilor de vouchere sociale!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: