Daniel Constantin: Trebuie crescută capacitatea de procesare a produselor agricole, pentru a echilibra balanța comercială

de | 20.05.2022 12:16 | Știri, Politic

Se pregătește acordarea unui sprijin de 300 de milioane de euro din fonduri externe nerambursabile destinat sectorului agroalimentar.

Finanțarea va fi făcută de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Programul Operaţional Competitivitate, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, destinate IMM-urilor din domeniul agriculturii. Conform acestei măsuri cuprinse în pachetul „Sprijin pentru Româniaˮ, vor fi acordate microgranturi cu un buget total de 50 milioane euro, destinate unui număr de peste 10.000 beneficiari estimați, care vor primi 5.000 euro, iar granturile pentru capital de lucru destinate IMM-urilor au, de asemenea, un buget total de 250 milioane euro și se calculează în funcție de cifra de afaceri din 2019. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri peste 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifră de afaceri cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro, grantul pentru capital de lucru va fi de 5.000 euro.

Detaliat despre ce presupune această măsură și cât de mult îi ajută pe fermieri, ne-a explicat deputatul liberal, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.

 

Ce presupune pentru fermieri sprijinul de 300 milioane de euro și cine poate beneficia de sume nerambursabile?

 

– Este o măsură care face parte din pachetul de sprijin pe care l-a lansat premierul Nicolae Ciucă în urmă cu un an de zile. Unul dintre capitole spunea că se vor aloca 300 milioane euro pentru capital de lucru, fermierilor care au avut de suferit în această perioadă.

Detaliat, aceste măsuri prinse în pachetul de sprijin constau în:

  • 200 milioane euro pentru zona de procesare. O sumă care va fi alocată pe viitor, dar care reprezintă 10% din valoarea produselor ce nu se mai vând la export și se vor procesa pe piața internă.
  • 100 milioane euro pentru Casa de Comerț Unirea pentru ca, ulterior, măsurile pe care le dezvoltă să vină în sprijinul fermierilor din țara noastră.

Aceste măsuri au început să fie implementate, iar prima dintre ele este aceasta cu microgranturilor acordate fermierilor mici. Ordonanța de urgență care s-a adoptat săptămâna trecută are două componente. O componentă de grant (50 milioane euro) pentru 10.000 de beneficiari care vor primi acești bani și le vor face campaniile agricole mult mai ușoare în perioada următoare. Și a doua componentă care, la fel, se referă la 10.000 de potențiali beneficiari, au o valoare de 250 milioane euro și care se acordă drept capital de lucru pentru fermierii care au nevoie și care aplică. Valoarea pe beneficiar nu poate fi mai mare de 120.000 euro.

Cred că este o măsură cu adevărat importantă care îi va ajuta pe fermieri să compenseze puțin din prețurile crescute la energie, combustibil, îngrășăminte și așa mai departe.

 

Se rezolvă, cu aceste microgranturi, problemele pe care zona agricolă le traversează, generate de scumpirile în lanț și care nu se mai opresc?

 

– Nu e o măsură suficientă. Sprijinul de care au nevoie fermierii este mult mai mare. Acum se vine și se dorește a se ajuta acei fermieri mici și mijlocii, pentru că beneficiarii sunt din categoria microîntreprinderi, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, PFA-uri. Deci acei fermieri mici și mijlocii care au avut foarte mult de suferit în această perioadă. Asta nu înseamnă că fermierii mari nu au avut de suferit. Și pentru ei vor apărea măsuri de sprijin, dar și unele dispuse prin programul național strategic, iar aici mă refer la programul prin care vor fi alocați banii din perioada 2021 – 2027. Cred că puțin peste 20 miliarde vor veni prin acest program în perioada următoare.

Eu mă bucur că agricultura este în atenția guvernului și este bine să fie așa, mai ales într-o perioadă dificilă, când am avut secetă în anumite zone din țară și mulți fermieri au fost nevoiți să întoarcă parte din culturile de toamnă sau în unele zone nu a fost apă suficientă. Cu siguranță peste tot au avut de suferit, chiar dacă au fost condiții meteo favorabile, din cauza costului mare la îngrășăminte, energie, transport, ambalaje. Costurile de producție au fost foarte mari și, cu toate că avem prețuri de vânzare mai mari, pentru mulți poate că nici nu se compensează cu creșterile pe care le-au avut la utilități, consumabile și materii prime.

Măsurile pe zona de procesare vor putea fi accesate, în cea mai mare parte, de către fermierii mari, cei care vor putea să implementeze acele programe. Depinde care va fi gândirea ministrului. Eu am făcut niște propuneri, la interiorul partidului, am vorbit pe această temă și cu premierul Ciucă și i-am spus punctul meu de vedere. Mă bucură că se consultă cu toată lumea care a fost sau care are ceva experiență în zona agriculturii. Sigur că măsurile le vor aparține și le vor implementa după aceste consultări cu toată lumea.

 

Ce propuneri i-ați expus premierului Nicolae Ciucă sau ministrului agriculturii?

– Eu am spus ce cred. Ca exemplu, pe zona de floarea-soarelui, cred că trebuie să facem tot posibilul să creștem zona de procesare. Noi avem producție în țară aproximativ 3.5 milioane tone și procesăm undeva până în 1,5 milioane de tone, deci sunt circa 2 milione de tone de sămânță pe care o exportăm ca materie primă. Sunt peste 2 miliarde de euro pe care în ultimii ani i-am pierdut vizavi de produse exportate – produse importate. Dacă am procesa o cantitate mai mare doar de floarea-soarelui, am echilibra destul de bine balanța comercială.

 

Cum putem muta procesarea semințelor de floarea-soarelui în țara noastră?

 

– Prin stimularea fermierilor și am văzut că deja o măsură s-a anunțat. Se vor acorda acele bonusuri de 10%, dar și prin ajutoare de stat. O idee pe care eu am expus-o, poate nu este cea mai bună, este să îi ajutăm cu anumite fonduri să își dezvolte propriile capacități de procesare. Trebuie să vedem dacă se găsesc resursele necesare, dacă acel ajutor este acceptat de Comisia Europeană.

Unele idei au fost prinse în acel plan, altele sunt în analiză, vom vedea finalizarea. Cred că pentru antreprenorii din zona de industrie alimentară, cu referire la întreprinderile mici și mijlocii, care au mijloace de transport proprii se poate acorda un ajutor, similar cu acciza la motorină din zona de agricultură. Această măsură am putea-o duce către cei din industria alimentară care au propriul lanț de distribuție, nu este cazul jucătorilor mari care au externalizat acest segment. Aceasta este măsura discutată și cu ministrul Chesnoiu, am înțeles că se fac analize, sper să se ajungă la o concluzie și să îi ajutăm și pe aceștia.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Daniel Constantin | Nicolae Ciucă