Joi, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a avut întâlniri cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din țară, în cadrul cărora s-au discutat modernizările necesare în învățământul liceal. La întâlnire a participat și decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte din cadrul Universității POLITEHNICA București, conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu. Ministrul a subliniat importanța reintroducerii „Istoriei românilor și a României” ca disciplină distinctă, alături de alte elemente esențiale ale culturii naționale. De asemenea, s-au abordat aspecte precum regândirea modelului de predare a istoriei și pregătirea profesorilor, în vederea consolidării unei educații de calitate. Aceste inițiative au fost bine primite de specialiștii în istorie, care au subliniat necesitatea menținerii disciplinelor umaniste în curriculum, pentru a asigura formarea unor cetățeni bine informați și responsabili.
Vă reamintim că Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte din cadrul Universității POLITEHNICA București și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificările propuse în planurile-cadru pentru învățământul liceal, evidențiind importanța menținerii disciplinelor umaniste, precum Istoria, Limba latină și Geografia, ca fundament al educației. În contextul provocărilor sociale actuale, care includ tendințe extremiste și dezinformare, decanul Constantin Augustus Bărbulescu a făcut un apel la o reformă educațională care să prioritizeze formarea unei culturi generale solide și a spiritului critic în rândul tinerilor, esențiale pentru dezvoltarea unei societăți informate și responsabile. Iar în acest sens a publicat un comunicat în care a subliniat importanța disciplinelor umaniste și a făcut un apel public ”la facultățile de profil, la organizațiile profesionale și la profesori, specialiști, studenți și elevi să se solidarizeze, să susțină menținerea orelor de Istoria românilor, Limba latină și Georgrafie în planurile-cadru, indiferent de filieră și specializare”. Iată că s-au purtat discuții la nivelul Ministerului Educației și lucrurile au luat o altă întorsătură.
Ieri, Ministerul Educației a anunțat că în urma discuțiilor și întâlnirilor de lucru avute cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universitățile țării, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a declarat: „Mă bucur că perioada de dezbatere a proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal începe să prefigureze modernizări de esență în educație, în general, și în istorie, în particular. Așa cum am spus la momentul lansării planurilor-cadru, alături de știință, religie și pregătire pentru viață, un element esențial este cel legat de cultura națională.
După clarificarea păstrării limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui, alături de specialiștii de top ai domeniului, la readucerea după câteva decenii a «Istoriei românilor și a României» (numele va fi definitivat de Academia Română) ca disciplină de sine stătătoare la nivel liceal, așa cum mi-am exprimat interesul încă de la începutul dezbaterilor publice. Mai precis, în urma discuțiilor și întâlnirilor de lucru cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universitățile țării, acceptând Memoriul serios și responsabil al acestora, am convenit următoarele:
- modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit;
- «Istoria românilor/României» va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun;
- vom lucra colaborativ la programă pentru a avea un conținut mai aerisit și mai atractiv, inclusiv cu elemente distincte de consolidare, remediale și relevanță pentru viață a competențelor dobândite;
- vom colabora pentru a asigura în cadrul universităților pregătirea profesorilor în a dobândi metode moderne de educație, iar universitățile se vor implica mai direct și în formarea continuă a cadrelor didactice din preuniversitar;
- vom discuta și alte aspecte ale Memoriului după etapa de diagnostic și evaluare a sistemului de educație și cercetare pe care am anunțat-o pentru luna mai (2025).
Le mulțumesc colegilor și specialiștilor în istorie pentru deschiderea constructivă și îi încurajez pe toți oamenii educației să folosim rațional și înțelept perioada de dezbatere a planurilor-cadru pentru modernizarea educației românești!”
”Este pentru prima dată în 20 de ani, când suntem consultați și ni se cere opinia”
Conf. univ. dr. Constantin Bărbulescu a distribuit pe pagina de Facebook mesajul Minsiterului Educației și într-un comentariu la postare a subliniat importanța consultării experților din domeniul istoriei în procesul de revizuire a programelor școlare, menționând că a fost pentru prima dată în două decenii când opiniile specialiștilor au fost solicitate. Cu o abordare constructivă, el a evidențiat necesitatea reintroducerii Istoriei și a Limbii Latine în curricula liceală, avertizând că o societate echilibrată nu se poate construi fără a-și conserva identitatea națională și europeană.
”(…) Fără a face alte aprecieri, pot să îți spun că este pentru prima dată în 20 de ani, când suntem consultați și ni se cere opinia. Nu noi suntem autorii manualelor și ne bucuram că dl Ministru a fost receptiv la propunerile facultăților de istorie De altfel, noi am propus refacerea și regândirea programei și a viitoarelor manuale ( a se vedea memoriul facultăților de Istorie). Noi nu ne-am lamentat, ci am atras atenția că devenim singura țară europeană care elimina Istoria și Limba Latină din liceu ( sau o reduce și o transformă într-un opțional). Totodată, nu ne-am dus acolo pentru numărul de ore, ci pentru că înainte de toate școală trebuie să te formeze că Om și Cetățean! O societate echilibrată nu se construiește fără identitate (în cazul nostru – românească și europeană)”, este răspunsul conf. univ. dr. Constantin Bărbulescu la un comentariu la mesajul Minsterului Educației, în care o persoană a subliniat nevoia urgentă de reformare a sistemului educațional, începând cu revizuirea programei și până la actualizarea manualelor considerate învechite.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Ministerul Educației și FB Constantin Barbulescu.
Citiți, de aseemnea, pe anchetaonline.ro: