Decizie șoc! BNR a crescut dobânda cheie la 4,75%

de | 06.07.2022 14:01 | După locație, După subiect, Economic, Național, Știri

​Banca Națională a României a anunțat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an.

Măsura se va aplica începând cu 7 iulie 2022.

Decizia majorării este surprinzătoare și pentru analiști, care se așteptau la o creștere de maxim 75 de puncte procentuale. Potrivit economiștilor, aceasta este cea mai mare majorare din 2008 până în prezent.

Totodată, BNR a anunțat creșterea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și mărește dobânda la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an.

De asemenea, ​Banca Națională a României transmite că va menține controlul ferm asupra lichidității de pe piața monetară și decide „menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”.

Ce impact va avea majorarea de dobândă

BNR crește dobânda cheie pentru a domoli inflația. Atunci când se ia această măsură, băncile majorează la rândul lor dobânzile la credite, dar și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și pentru a stimula economisirea.

Amintim că dobânzile la credite au urmat dobânda-cheie, în acest an, iar ROBOR la 3 luni se apropie deja de pragul de 7%.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Apă raționalizată în mai multe regiuni! Ce anunță premierul României

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BNR | ROBOR

Ultimele articole