🔻 Hidroelectrica şi Gadovia Consulting trebuie să demoleze un baraj de acumulare, construcţii industriale şi diguri pentru a face loc viitoarei autostrăzi.
În urmă cu câteva săptămâni, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis decizia de expropriere, cu despăgubirile ce vor fi acordate pentru 676 de proprietăţi aflate pe traseul tronsonului 3 al autostrăzii Piteşti-Sibiu, între localităţile Tigveni şi Cornetu. Dintre acestea, cele mai multe, mai exact 406, se află pe teritoriul celor patru comune argeșene traversate de acest tronson, mai exact Cepari (65), Sălătrucu (180), Șuici (110) și Tigveni (62).
Potrivit documentului, pentru acest tronson valoarea totală a despăgubirilor acordate de stat pentru imobilele afectate de lucrările la viitoarea autostradă se ridică la peste 16 milioane lei. Aproape jumătate din această sumă reprezintă despăgubirea acordată pentru doar doi proprietari de teren, în speţă două societăţi din domeniul energiei, care vor trebui să renunţe la construcţiile industriale pe care le au fix pe traseul autostrăzii.
Cea mai mare despăgubire ajunge la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România urmând să primească 4,97 milioane lei, aproape o treime din totalul despăgubirilor stabilite pentru întregul tronson dintre Tigveni şi Cornetu. Compensaţia vine să acopere demolarea unui baraj de acumulare situat pe domeniul privat al comunei Șuici, o construcție industrială cu suprafața de 4.566 metri pătrați. Per total însă pentru toate imobilele din Şuici afectate de lucrările la autostradă, compania Hidroelectrica primeşte despăgubiri de 5,3 milioane lei.
A doua cea mai mare despăgubire pleacă la Bucureşti, la o altă companie din energie, Gadovia Consulting, care va primi circa 2,5 milioane lei pentru dezafectarea a patru clădiri industriale şi edilitare şi a unui teren tot în Şuici, doar pentru una dintre clădirile ce urmează să fie demolate compensaţia fiind de aproape 2,2 milioane lei.
O familie din Sălătrucu va primi sub 40.000 euro despăgubire pentru demolarea unei vile
În vreme ce firmele primesc despăgubiri-record, în ceea ce privește persoanele fizice, sumele acordate proprietarilor sunt considerate derizorii, în special când vine vorba de casele oamenilor. Şi asta pentru că sunt familii care vor trebui să îşi facă altă locuinţă şi să se mute chiar şi din casele în care au locuit o viaţă.
Cele mai mari despăgubiri vor fi acordate unor familii din comuna argeșeană Sălătrucu, care vor primi fiecare în jur de 180.000 de lei pentru demolarea caselor pe care le deţin şi care întâmplător sunt chiar pe unde proiectanţii au stabilit că va trece viitoarea autostradă. Pe de o parte, una dintre familii va pierde două case de 94 mp, respectiv 46 mp, în vreme ce o altă familie trebuie să se mulţumească cu mai puţin de 40.000 de euro pentru o vilă P+1, de 152 mp.
Tronsonul include cel mai lung tunel din ţară
Asocierea Webuild – Tancrad, constructorul desemnat pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești, va preda pe 15 aprilie 2024 proiectul pentru obținerea autorizației de construire, după ce în ianuarie a terminat studiile de teren. Tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești este cel mai lung dintre toate cele cinci tronsoane şi va avea o lungime de 37,4 kilometri, cu peste 12 kilometri de poduri, pasaje și viaducte, mai mult de 25 kilometri de lucrări de consolidare, două noduri rutiere și un ecoduct care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.
Proiectul include și construcția celui mai lung tunel de autostradă din România, de 1,7 kilometri, care va fi o adevărată provocare din punct de vedere ingineresc, dar și structuri de mare complexitate, având în vedere că vor fi viaducte de până la 40 de metri.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
S-a lansat cea mai mare licitaţie din Argeş din toate timpurile: 188 milioane euro!