S-a lansat cea mai mare licitaţie din Argeş din toate timpurile: 188 milioane euro!

de | 14.03.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

▼A şasea tentativă de încheiere a unui contract pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Vidraru!

După nu mai puţin de cinci tentative eşuate, Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru retehnologizarea amenajării hidroenergetice Vidraru. Evident, faţă de precedenta licitaţie derulată în 2022-2023, valoarea estimată a contractului a crescut semnificativ, reflectând o actualizare a costurilor la noile preţuri de pe piaţă. Astfel, Hidroelectrica a ajuns să pună la bătaie 939 milioane lei fără TVA (188 milioane euro), faţă de 715 milioane lei (143 milioane euro) cât era dispusă să plătească la începutul anului trecut, când ultima licitaţie era anulată.

Potrivit Hidroelectrica, proiectul „Retehnologizarea AHE Vidraru” vizează realizarea unui ansamblu complex de lucrări, inclusiv montajul echipamentelor mecanice şi electrice, integrarea instalațiilor modernizate, lucrări de construcții pentru înlocuirea/reabilitarea echipamentelor existente, consolidarea construcțiilor hidrotehnice, precum barajul, derivația sub presiune, centrala, blocul tehnic, şi construirea unui depozit pentru deşeuri şi materiale refolosibile. Proiectul include, de asemenea, implementarea unui sistem automat de comandă – control pentru coordonarea funcționării echipamentelor şi instalațiilor, servicii de evaluare a stării tehnice, proiectare şi inginerie pentru fiecare unitate tehnică, precum şi activități de proiect management pentru coordonarea întregului proces de retehnologizare.

Licitaţia este internaţională

Conducerea Hidroelectrica susţine că a rezolvat problemele din cauza cărora precedentele licitaţii au eşuat şi că, pentru a relansa proiectul, reprezentanţii companiei s-au consultat cu specialiştii privaţi pentru a identifica idei noi şi a fost realizată o amplă cercetare de piață cu scopul de a obține o estimare corectă a valorii lucrărilor într-o perioadă caracterizată de volatilitate crescută, dar și pentru a alinia clauzele contractuale cu practică internațională.

Știm că este un proiect extrem de complex, cu multiple variabile și riscuri, însă este de maximă importanţă şi prioritate atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru sistemul energetic național. Avem încredere că aceste schimbări, pe care noua echipă care formează directoratul şi  le asumă, vor conduce la atribuirea cu succes a contractului şi la realizarea efectivă a lucrărilor” – a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Fiind o licitaţie internaţională, este de aşteptat să se înscrie câteva dintre cele mai mari firme din lume specializate în lucrări hidrotehnice, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi la precedentele proceduri. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 2 aprilie, după care, dată fiind complexitatea lucrărilor, va urma o lungă perioadă destinată evaluării ofertelor. În desemnarea consorţiului câştigător preţul ofertat va conta doar în proporţie de 40%.

Retehnologizarea „la cheie” a centralei Vidraru, de pe Argeș, una dintre cele mai mari hidrocentrale din țară (220 MW –  putere instalată), presupune un concurs între firme mari, cu experiență în piață. Astfel, nu se poate încadra nicio firmă dacă nu are măcar 80 de milioane de euro cifră de afaceri medie anuală, în ultimii trei ani, și să facă dovada că a mai instalat turbine de un anumit tip.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeşean fost secretar de stat la două ministere – numit în conducerea Hidroelectrica

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Hidroelectrica | Vidraru