Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

de | 12.06.2023 15:30 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

Topoloveni este localitatea care are cel mai longeviv primar din România, în ceea ce privește numărul de mandate. Și în această etapă de dezvoltare a orașului, edilul Gheorghiță Boțârcă și echipa sa au valorificat din plin fiecare formă de finanțare externă pentru schimbări majore în tot ceea ce înseamnă structura edilitară, educațională și socială a orașului.

Botarca Gheorghita Topoloveni - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

Nu mai puțin de 30 de proiecte și lucrări importante de INFRASTRUCTURĂ bifează, din 2020 până în prezent, administrația condusă de Gheorghiță Boțârcă.

Iată cum arată, succint, portofoliul prezentului mandat în acest domeniu:

» A fost finalizată modernizarea, prin fonduri PNDL, a drumurilor locale pentru satele Gorănești, Boțârcani și Crintești, precum și realizarea unui pod din beton armat pe str. Zăvoiului.

» Nici străzile din zona blocurilor nu au fost neglijate, obținându-se, prin „Anghel Salignyˮ, banii necesari reabilitării lor. Se așteaptă doar semnarea contractului pentru a fi demarate lucrările.

» Un alt proiect, aflat în lucru, are ca obiect modernizarea străzilor Livezilor, Căpitan Visarion Sachelarie și Cîmpului, pentru care e vizată obținerea finanțarii prin POR 2021-2027.

» Tot pentru infrastructura rutieră, se lucrează la pregătirea unui investiții majore: construirea șoselei de centură a Topoloveniului, fiind vizate tot fonduri POR 2021-2027.

» Modernizarea și extinderea aleilor pietonale, precum și construirea unor piste de biciclete de-a lungul DN7 este un alt proiect important, aflat deja în execuție. Îl urmează îndeaproape o investiție cu aceleași obiective, dar aferentă străzii Ion Mihalache – DJ702, ambele finanțate prin fonduri POR 2014-2020.

» Piste de bicicliști, pe un traseu de 14 km care ocolește aglomerația din oraș (iluminat și dotat cu mobilier urban) vor fi realizate printr-un proiect depus în cadrul programelor AFM.

» Concomitent, se implementează și proiectul Crearea sistemului de iluminat stradal-rutier și ornamental-parcuri cu corpuri de iluminat tip LED și telegestiuneˮ, cu sursă de finanțare externă.

» Și, dacă tot am ajuns la iluminatul public, 10 străzi din Topoloveni se bucură deja de beneficiile asigurate de 353 de lămpi LED și de sistem de telegestiune, grație unui amplu proiect finalizat cu fonduri AFM.

» Primăria anunță, de altfel, o ultimă etapă în definitivarea eficientizării întregului sistem de pe raza orașului, etapă care presupune schimbarea corpurilor de iluminat cu cele de tip LED pe străzile care nu au fost supuse încă acestor modernizări, dar și extinderea rețelei. Investiția va fi realizată prin proiectul denumit generic „Eficientizarea sistemului de iluminat” (aflat în faza de pregătire a documentațiilor).

» Și aspectul urbanistic a reprezentat o prioritate pentru administrația care a alocat bani din bugetul local pentru coborârea în subteran a rețelelor electrice și de telecomunicații de-a lungul DN7, lucrare aflată în desfășurare, în  parteneriat cu Distribuție Enegie Oltenia și care va fi urmată de una similară de-a lungul DJ702 (str. Ion Mihalache).

Topoloveni 1 - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

Pentru componenta SOCIALĂ și de CONFORT URBAN, Primăria condusă de Gheorghiță Boțârcă bifează în acest mandat mai multe proiecte.

» Pe de-o parte, 57 de locuințe ANL sunt în execuție, iar pe de altă parte, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, administrația ridică alte 137 de locuințe cu caracter social în punctul Verzea.

» În paralel, 5 blocuri din oraș au beneficiat, încă din 2020, de eficientizare energetică, prin anvelopare modernă. Statistic, 90% din totalul blocurilor sunt în curs de modernizare, cu fonduri naționale sau europene.

 » În vederea asigurării unor servicii moderne, cu fonduri obținute prin PNDR 2014-2020, se implementează proiectul de creare a unui Centru Multifuncțional Integrat de Servicii Sociale.

WhatsApp Image 2023 06 08 at 11.45.50 - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

 » Tot pentru confortul cetățenilor, în 2020, a fost realizat – prin fonduri POR – un nou parc, un imens spațiu verde de 2,5 ha, cu arbori și arbuști, alei pietonale, mobilier stradal, locuri de joacă, foișoare, clădiri sanitare, acces wifi, iluminat ornamental și public asigurat cu echipamente LED.

WhatsApp Image 2023 06 08 at 11.45.51 - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

» Se continuă această linie și prin proiectul „Dezvoltarea locală integrată prin măsuri de regenerare urbană”, care presupune realizarea unui alt parc, reamenajarea spațiilor verzi și a locurilor de parcare și care se află în execuție, fiind așteptat finalul documentației pentru cuprinderea tuturor zonelor.

» În vederea îmbunătățirii serviciilor de administrare a domeniului public s-au achiziționat, prin fonduri PNDR, utilaje moderne: tractor, remorca, kit tiranti, tocătoare și lamă de zăpadă.

» În ceea ce privește siguranța cetățenilor, Primăria tocmai a semnat contractul pentru un sistem modern de monitorizare și siguranță a spațiilor publice. Tot în aceeași direcție, 6 treceri de pietoni au fost semaforizate cu fonduri de la bugetul local.

 » Mai menționăm, la capitolul serviciilor publice, construirea unor insule ecologice digitalizate, proiect aflat în evaluare, prin care administrația își propune încurajarea colectării selective a deșeurilor și alinierea salubrității urbane la normele europene.

» Mai multe clădiri importante din oraș urmează să intre în reabilitare. Este vorba despre sediul Primăriei, Centrul Multifuncțional (clădire C2) și Centrul de Servicii Publice. Pentru refacerea și modernizarea acestor imobile s-au obținut finanțări PNRR, iar proiectele sunt în faza de precontractare.

WhatsApp Image 2023 06 08 at 11.45.51 2 - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ WhatsApp Image 2023 06 08 at 11.45.51 1 - Dezideratul mandatului la TOPOLOVENI: „Construim, modernizăm, regenerăm, reabilităm, eficientizăm, dotămˮ

» Grație interesului demonstrat pentru EDUCAȚIE, în anul 2020, s-a dat în folosință Creșa Orașului Topoloveni, care a asigurat 80 de locuri pentru preșcolarii din oraș.

» Liceele Tehnologic și „Ion Mihalacheˮ au beneficiat, la rândul lor, de o finanțare POC, asigurându-li-se dotarea cu  tablete, laptopuri, sisteme all-in-one, table interactive și videoproiectoare.

» În prezent, se derulează o altă investiție care presupune construirea și dotarea cu echipamente a unui campus modern aferent Liceului Tehnologic Topoloveni.

» Dincolo de aceste obiective bifate, planurile administrației merg mai departe, urmând ca Primăria să acceseze fonduri PNRR-C15 având ca obiectiv digitalizarea tuturor unităților de învățământ, echiparea cabinetelor, dotarea cu mobilier a claselor, dotarea laboratoarelor și a atelierelor de practică.

» În domeniul sportiv, stadionul din oraș (complex sportiv, în fapt) nu a fost dat uitării, proiectul fiind depus spre finanțare prin CNI și aflându-se în evaluare la finanțator.

 

» Și pentru VIAȚA SPIRITUALĂ a orașului s-a investit semnificativ. Căminul Cultural Țigănești a fost dotat cu costume populare tradiționale și mobilier, iar – în cadrul altui proiect – urmează să primească și un sistem de sonorizare nou.

» A fost realizat Drumul Crucii (traseu de procesiune cu 14 opriri pe str. Zăvoiului) și a fost amplasată o cruce luminată în noul parc al orașului.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Topoloveni

Ultimele articole