DNA Piteşti – pe ultimul loc la bilanţul Anticorupţiei
Serviciul Teritorial Piteşti a reuşit performanţa ruşinoasă de a ajunge la coada listei, cu doar patru amărâte de dosare.
În urmă cu circa un deceniu, activitatea DNA Piteşti era dată ca exemplu, fiind considerată cea mai eficientă echipă de procurori anticorupţie din ţară. Din fruntea clasamentului, însă, astăzi Serviciul Teritorial Piteşti al Anticorupţiei a reuşit performanţa ruşinoasă de a ajunge la coada listei, cu doar patru amărâte de dosare.
Joi, 24 februarie, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție din București, a fost prezentat bilanţul activității DNA în anul 2021. În pofida unei situații extrem de dificile cauzate de pandemia de COVID-19, activitatea Direcției Naționale Anticorupție în anul 2021 s-a îmbunătățit la cei mai mulți indicatori statistici față de anul precedent: mai multe dosare și mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe sesizări primite despre posibile fapte de corupție. Nu şi la Piteşti, unde instituţia pare că abia mai funcţionează.
Doar trei rechizitorii într-un an!
Doar trei dosare au trimis în judecată anul trecut procurorii DNA Piteşti, 2021 fiind, astfel, cel mai slab an din istoria instituţiei. E drept că una dintre principalele cauze o reprezintă numărul insuficient de procurori, însă chiar şi în anii în care structura a rămas o perioadă fără niciun procuror rezultatele anuale erau ceva mai bune. După cum se arată în raport, în 2021 activitatea DNA Piteşti a fost desfășurată cu un procuror-șef serviciu şi doi procurori de execuție, volumul mediu fiind de circa 38 cauze penale soluţionate/procuror-şef serviciu (faţă de 61 în anul 2020).
Cele trei dosare trimise anul trecut în judecată sunt cel al comisarilor de la Protecţia Consumatorilor acuzaţi că au luat mită, celelalte fiind pe numele a doi primari de comună din Vâlcea, acuzaţi de fraudarea fondurilor europene. De asemenea, a mai existat un dosar finalizat, însă prin acord de recunoaştere a vinovăţiei. În statistici, „recolta” de trei dosare a DNA Piteşti reprezintă o scădere cu 40% a numărului actelor de inculpare faţă de 2020, când au fost trimise în instanţă 5 speţe. De altfel, rechizitoriile reprezintă doar 2,63% din soluţiile dispuse pe fondul cauzei (4,1% în anul 2020). Amuzant este că, referindu-se la cele trei dosare, bilanţul DNA vorbeşte despre… complexitatea cauzelor şi despre o paletă largă de infracţiuni, arătând că în 2021 cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea a 21 infracţiuni , „faţă de 11 de infracţiuni în anul 2020, deci o creştere de 90,90%” – după cum se arată în raportul DNA. Valoarea totală a prejudiciilor imputate inculpaţilor a fost anul trecut de 9.113.489 lei ( faţă de 31.602.266 lei în anul 2020). Dintre cei 14 inculpaţi, doi sunt primari, doi comisari OPC, un director, un diriginte de şantier, un inginer, un ziarist din Vâlcea şi șase oameni de afaceri.
În ceea ce priveşte calitatea actelor de urmărire penală, conducerea DNA a apreciat că aceasta fost bună, având în vedere că în cursul anului 2021 au rămas definitive hotărâri penale de condamnare într-un număr de două cauze, faţă de doi inculpaţi (față de două hotărâri definitive de condamnare a cinci de inculpați), doi inculpați achitați definitiv (patru în anul 2020), soluţii apreciate ca nefiind imputabile procurorului de caz. A existat un dosar în care, prin hotărâri definitive, judecătorul de cameră preliminară a dispus restituirea la procuror în baza art. 346 C.pr.pen.