Val de tentative de fraudă pe WhatsApp: „Apreciază postările și vei primi bani!”

de | 15.12.2023 21:06 | Importante, Lifestyle, Național

„Apreciază postările și vei primi bani!”

În ultimele zile, tot mai mulți utilizatori au fost contactați pe Whatsapp, de către anumite numere de telefon dubioase. Reprezentanții DNSC îi avertizează pe români că riscă să cadă în plasa escrocilor în cazul în care răspund mesajelor primite de la aceste numere.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui val de tentative de fraudă propagat prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. Utilizatorii sunt direcţionaţi spre canale de Telegram, unde atacatorii cibernetici încearcă să extragă date sensibile de la ei.

Potrivit DNSC, mesajele sunt formulate în limba engleză sau în limba română. În aceste mesaje, utilizatorii sunt  invitați să aprecieze anumite postări pe social media, iar în schimbul acestui serviciu primesc bani.

1035cfa8 8e80 44fc 87c1 e44fa47d94cb - Val de tentative de fraudă pe WhatsApp: „Apreciază postările și vei primi bani!” af87400d be0c 4e60 b08c f8790f3366f7 - Val de tentative de fraudă pe WhatsApp: „Apreciază postările și vei primi bani!” df1a31a0 b606 4636 b802 f786d61d057c - Val de tentative de fraudă pe WhatsApp: „Apreciază postările și vei primi bani!”

Pentru a-i convinge de legitimitatea acestei șanse de a face rapid bani, după trimiterea dovezilor, atacatorii transmiteau în conturile interlocutorilor care au completat această sarcină o anumită sumă de bani. Însă, pentru a obține banii corespondenți task-ului prestat, erai redirecționat către un canal de Telegram pentru a menționa un cod care ar fi validat faptul că ai dus la îndeplinire sarcina.

Mai departe, mulțumiți de faptul că executând o acțiune simplă au generat sume cuprinse între 10 și 50 ron, de la caz la caz, în câteva minute, potențialele victime sunt încurajate să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câștiga și mai mulți bani. Între timp, sunt invitați să se alăture unui alt grup de discuții pe platforma Telegram, acolo unde ar putea fi ghidați de ‘specialiști’ în investiții, pentru a genera sume mai mari. ”, explică DNSC

Pe Telegram, utilizatorii dau peste ”specialiști” în investiții, care au scopul de a obține date sensibile (personale, de autentificare, dar și financiare), dar și sume importante de bani de la oamenii păcăliți.

Folosindu-se de tehnici de inginerie socială, acești așa-zis specialiști care de fapt sunt infractori cibernetici au ca obiectiv extragerea de la potențialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar și financiare) dar și sume importante de bani sub pretextul acestor ‘investiții’ generatoare de profit pe termen scurt.

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că grupurile de #Telegram către care sunt trimise potențialele victime au adunat deja audiente considerabile, unul dintre ele bifând 5000 de abonați, iar celălalt peste 10.000! Pe acel grup, asa cum se poate observa și din captura video, există multiple dovezi fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obține un profit și mai consistent.”, mai transmite DNSC

Cum ne ferim de astfel de capcane? Recomandările DNSC

În acest context, autoritățile au făcut o serie de recomandări.

În primul rând, utilizatorii WhatsApp au fost sfătuiți să fie extrem de vigilenţi atunci când navighează în mediul online.

Mai mult decât atât, autoritățile recomandă verificarea informaţiilor legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ”oferte”.

Totodată, este indicată analiza cu atenţie informaţiile culese din mediul online şi evitaţi astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderaţi la programe false de investiţii.

Este important să se evite pe cât de mult posibil accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire sau de economisire, dacă acestea conţin astfel de resurse, dar şi instalarea de aplicaţii sau programe la cerere.

În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Vreme severă în Bulgaria! MAE a emis atenționare de călătorie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria