Este doliu în lumea culturii românești după ce academicianul Sorin Dumitrescu s-a stins din viață.
Cunoscut drept unul dintre cei mai valoroși pictori și graficieni ai generației sale, el a fost discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor la Universitatea Națională de Arte din București și membru corespondent al Academiei Române din anul 2006.
Anunțul trist a fost făcut de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară, care a postat un mesaj emoționant pe Facebook.
Azi dimineață ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvențional și un personaj spectaculos și copleșitor – Sorin Dumitrescu. Autorul unei opere vaste, pictate, scrise și instituționale, el lasă, prin plecarea abruptă, un gol imens, dar și o urmă adâncă și inconfundabilă în cultura și viața noastră publică. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a scris Pavel Șușară.
Teodor Baconschi, fost ministru și ambasador, și-a exprimat la rândul său durerea și respectul față de marele artist.
Aflu cu durere că Sorin Dumitrescu a trecut la Domnul. A fost un vârf al generației sale în pictură și grafică. Și-a înmulțit talanții și ca profesor de iconologie, jurnalist creștin și editor de seamă. Am fost împreună în Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii. După ce mi-am susținut doctoratul, am revenit în țară și pentru că Sorin Dumitrescu mi-a propus directoratul editurii Anastasia, unde am lucrat spornic alături de prietenul meu, Răzvan Bucuroiu, și alți colegi de optimă calitate umană. Perioada aceea, din curtea Schitului Darvari, rămâne una dintre cele mai fericite din viața mea. Eram entuziaști, încă tineri și dedicați unei apologetici în care decomunizarea și educația teologică solidă își țineau isonul, ca la o strană nevăzută. Sorin și Doina Dumitrescu ne-au fost multora mentori, aliați în regăsirea unei vieți spirituale libere, inspiratori de cultură rafinată și modele neobosite de creativitate. Sorin Dumitrescu a trăit asemenea unui vulcan puternic și viu. Stingerea lui ne lasă cu mult mai puțină lumină și căldură sufletească, într-un moment în care, cel puțin aparent, România și-a rătăcit drumul. Dumnezeu să-l odihnească pe acest om de seamă, pe care l-am îndrăgit filial”, a scris, pe Facebook, Teodor Baconschi.
Sorin Dumitrescu a fost și un promotor activ al teologiei și culturii creștine, fiind fondatorul Editurii și Fundației Anastasia, o instituție dedicată promovării cărților de teologie și traducerilor din Sfinții Părinți. De asemenea, a înființat și Galeria Catacomba, care între 1992 și 2001 a fost un important punct de reper pentru arta spirituală din România, găzduind numeroase vernisaje și expoziții de artă cu o profundă încărcătură religioasă.
De-a lungul carierei sale, Sorin Dumitrescu a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru Ilustrație de Carte la Maastricht în 1974, Premiul pentru Pictură al U.A.P. în 1980 și Medalia de Bronz la Concursul Internațional de Carte de la Leipzig în 1982. A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor în 2000 și cu Crucea Casei Regale a României în 2008.
Printre lucrările sale publicate se numără titluri importante precum „Metanoia sau Peștele peste poartă” (2015), „Tablou cu orbi” (2013), „Noi și icoana” (2010), „Iconostasul român de la Scala Coeli” (2005) și „Chivotul ecumenic al lui Petru Rareș și modelul lor ceresc” (2001).
Sursă foto: societateamuzicala.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro