Dr. Adrian Tase: Cardiologii japonezi consideră că ne aflăm în fața unei pandemii de insuficiență cardiacă

de | 25.03.2024 12:45 | Județean, Din ediția tipărită, Lifestyle

  • Dr. Tase ne împărtășește noutățile medicale diseminate la Kobe

Dr. Tase

Luna aceasta, reputatul medic argeșean Adrian Tase, medic primar cardiolog, a participat activ la cel de-al 88-lea Congres al Societății Japoneze de Circulație, unde a luat cunoștință, în mod direct, de progresul științific cardiologic din Arhipelagul Nipon.

Nu a fost de mirare să văd în program numeroase sesiuni despre inteligența artificială  în cardiologie, cercetătorii japonezi fiind mereu cu un pas înaintea celorlalți. În concepția lor însă sistemele robotice preiau o parte dintre activitățile medicilor doar în scopul ca aceștia să își poată permite asumarea și dezvoltarea unor noi responsabilități.”, explică medicul Adrian Tase.

Așa cum mai adaugă acesta, IA (inteligența artificială) înseamnă digitalizarea datelor medicale pentru viitorul sănătății cardiovasculare, dar și aparate ultraperformante, cum sunt pompa Impella și, respectiv, tehnica Pulse Field Ablation.

Pompa cardiacă de mici dimensiuni – Impella are impact în șocul cardiogenic postcardiotomie și poate fi introdusă în organism plisată prin tehnica de cateterism cardiac. Ablația Pulse Field este considerată un game changer în domeniul electrofiziologiei, aspectul revoluționar constând în eliminarea efectului termic al procedurii prin înlocuirea fascicului laser cu fasciculul electric. Dialogul dintre organe – Interorgan Cross-Talk, ca și interesul crescând pentru sistemul nervos autonom sunt concepte integrative de fiziologie și patologie care se bazează, în mare parte, pe IA.”, a explicat medicul Adrian Tase.

 

 

Se evidenţiază accelerarea intervenției în stopul cardiac intraspitalicesc

Au fost puse în discuție mai multe teme de interes. „O sesiune științifică foarte apreciată s-a intitulat «Statusul curent al urgențelor în cardiologie și propuneri pentru rezolvarea optimă a acestora cu focus pe funcțiile vitale”. Dintre acestea, se evidenţiază accelerarea intervenției în stopul cardiac intraspitalicesc.

O altă temă de interes este optimizarea utilizării ecocardiografiei la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Apropo, cardiologii japonezi consideră că ne aflăm în fața unei pandemii de insuficiență cardiacă. Spre deosebire de recenta pandemie COVID-19, care era printr-o boală transmisibilă de origine virală, insuficiența cardiacă este o boală netransmisibilă, dar tinde să ajungă la proporții pandemice, pe de o parte, din cauza stilului de viață tot mai sedentar, iar pe de altă parte, din pricina detectării tot mai precise a disfuncției ventriculare prin aparatura actuală de mare performanță.

 

Alte conferințe au abordat teme ca: „O mai bună înțelegere a riscului cardiovascular rezidual”, „Totul despre placa de aterom vulnerabilă” – inclusiv aspecte despre natura inflamatorie a aterosclerozei sau „O soluție magică pentru hipercolesterolemia familială homozigotă” – o boală rară care produce suferință umană.

 

Sindromul metabolic, care tinde să se generalizeze la nivel populațional, este intens explorat pentru a reduce impactul acestei probleme de sănătate publică. O soluție poate fi chiar regenerarea sistemului cardiovascular pe care ne-o dorim cu toții.”, povestește medicul argeșean.

Dr. Adrian Tase a prezentat și o lucrare în cadrul unei sesiuni de 90 de minute.

Nivelul profesional înalt s-a reflectat în prezentările bine structurate și susținute într-un ritm alert, ținuta business, respectarea riguroasă a timpului, discuțiile focusate pe subiect. La dineul oficial, o bucățică de vită de Kobe și un sushi, alături de o muzică bună ne-au devoalat faptul că la baza sănătății stau alimentația inteligentă și buna dispoziție.”, a punctat medicul.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Tase

Ultimele articole