anchetaonline.ro

Dr. Natalia Buinoiu, Clinica Forte Vita: Tratamentul infertilității este unul personalizat pentru fiecare cuplu!

de | 14.11.2022 17:01 | Știri, Județean, Lifestyle

Din ce în ce mai frecvent, întâlnim în viața noastră cupluri care nu reușesc să conceapă un copil și primesc diagnosticul de infertilitate. Afecțiunea este una tăcută, depistată uneori mult prea târziu, abia atunci când cuplurile decid că este momentul să-și mărească familia.

Lupta cu infertilitatea este una de durată și doar cu sprijinul unui specialist poate fi dusă și încununată de succes. Natalia Buinoiu, medic specialist obstetrică ginecologie, infertilitate și FIV, oferă consultații cuplurilor infertile în cadrul Clinicii Forte Vita. Domnia-sa are competențe în ultrasonografie obstetrică și ginecologie, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, colposcopie și histeroscopie, profesând și în București. A urmat rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic Filantropia din București și s-a specializat în capitala Angliei, la King’s Fertility.  Membru al Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie, dr. Natalia Buinoiu, un medic empatic și implicat, ne-a povestit ce generează infertilitatea și care este soluția pentru cuplurile care își doresc un copil.

Când se pune diagnosticul de infertilitate?

Infertilitatea reprezintă un subiect încă tabu în România, deși 1 din 6 cupluri se confruntă cu aceasta. Prin definiție, infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină în 12 luni de contact sexual neprotejat atunci când vorbim de o vârstă a femeii de sub 35 de ani sau timp de 6 luni de încercări atunci când vârsta este mai mare.

Cum se poate identifica și care sunt soluțiile?

Deși motivele pot fi variate, cauzele de infertilitate feminină sunt la fel de frecvente precum cele masculine. Un consult ginecologic poate depista motivul și, în unele cazuri, îmbunătățirea stilului de viață sau tratamentul țintit duce la soluționarea problemei. Investigațiile trebuie efectuate complet pentru ambii parteneri și tratamentul este unul personalizat fiecărui cuplu.

Bineînțeles, uneori singura soluție a cuplului de a obține o sarcină o reprezintă reproducerea umană asistată.

Care sunt cauzele ce blochează obținerea unei sarcini?

Există mai multe categorii de cauze:

  1. Cauze hormonale – în cazul menstrelor neregulate/tulburări hormonale – investigații hormonale și corectarea acestora (ex: sindromul de ovar micropolichistic, hipotiroidism sau a hiperprolactinemie simptomatică) cu asigurarea faptului că trompele uterine sunt permeabile, cavitatea uterină este normal conformată și spermograma partenerului este una în limite normale, poate reprezenta soluția cuplului.
  2. Cauze mecanice: polipi sau fibroame uterine (se ia în discuție îndepărtarea chirurgicală a acestora) verificarea trompelor uterine (trompele uterine impermeabile reprezintă indicație certă de fertilizare in vitro) sau existența endometriozei.
  3. Factor masculin modificat (în modificările severe singura soluție este fertilizare in vitro).
  4. Infertilitate inexplicabilă atunci când toți parametrii cuplului sunt normali.
Când trebuie un cuplu să ceară ajutorul medicului specialist?

Uneori este nevoie de proba timpului pentru a trimite un cuplu la un consult de specialitate, deși – în ginecologie – se recomandă un consult de rutină anual.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: