Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Lacrimile care curg astăzi sunt aducătoare de necazuri şi supărări

de | 24.02.2024 10:12 | Național, Lifestyle

Românii sărbătoresc astăzi, pe 24 februarie, Dragobetele sau sărbătoarea iubirii. Sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această zi în care fetele și băieții trebuie să se întâlnească și să-și declare dragostea. Una dintre tradiția spune ca pe 24 februarie să sărutăm, sau cel puțin să atingem, o persoană de sex opus. Astfel vom avea noroc în dragoste tot anul.

Referitor la etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa. Una dintre variante este că denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi ”dragu-” ‒ drag și ”biti” – a fi (deci a fi drag).

În această zi bărbaţii nu au voie să supere femeile

În tradiția populară, Dragobetele este un ”zeu al iubirii” și i se mai spunea Cap de Primăvară. Acesta poate fi asociat cu Cupidon, zeul dragostei la romani, cu Eros, zeul iubirii la greci, dar și cu Năvalnicul, o personificare a dragostei pătimașe în mitologia românească. Năvalnicul este o specie de ferigă cu frunze mari care crește prin păduri și prin zone stâncoase. În trecut, acesta era invocat de vrăjitoare, pentru farmecele de dragoste. Când acest lucru se făcea în scopuri benefice, culesul năvalnicului se făcea dimineața și se aducea în sat pentru a fi purtată în sat de fete și femei. Totodată, în această zi bărbaţii nu au voie să supere femeile şi nici să se angajeze în certuri căci altfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an rău. Atât băieţii, cât şi fetele trebuie să fie veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete, pentru că se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în perioada ce urmează. La Dragobete păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează și încep să-și construiască cuiburile în care își vor crește puii, conform tradiției.

Dragobetele era fiul babei Dochiac

Conform tradiției populare, Dragobetele era fiul babei Dochia și era prezentat ca un tânăr chipeș. O legendă spune că Dragobete s-a numit inițial Dragomir, ce simboliza zeul iubirii, potrivit Mediafax. Pentru că nimeni nu știa cine este tatăl lui, se zvonea că ar fi fost zămislit chiar de Duhul Muntelui, în timpul împreunării cu Dochia. La naștere, Dragobete a avut patru ursitoare care i-au oferit daruri alese, potrivit celor de la Libertatea. Prima ursitoare a fost Primăvara, cea care i-a oferit iubire. A doua a fost Vara, cea care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei. A treia ursitoare a fost Toamna, cea care i-a dat un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui. A patra a fost Iarna, care i-a dăruit o îmbrăcăminte albă cu sclipiri de diamante. Ca cingătoare i-a dat un brâu roșu cusut cu perle. Cu aceste daruri, Dragobete reușea să seducă fiecare fată care îi ieșea în cale, devenind astfel un simbol al dragostei. Când s-a transformat într-un tânăr fecior, Dragobete a mers în munți unde a învățat totul depsre plante și animale, devenind în credința populară, și stăpânul păsărilor și al plantelor. Totodată se spune că după ce și-a îndeplinit sorocul, Dragobete a fost transformat de Baba Dochia, într-o plantă numită năvalnic, plantă care renaște primăvara.

Foto descriptiv. Sursă foto: stirilekanald.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Rezultatele la simularea Evaluării Naționale. Matematica le-a creat probleme

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dragobetele