Astăzi, procurorii DIICOT şi poliţiştii au efectuat 121 de percheziţii în Bucureşti şi 23 de judeţe, inclusiv în Argeș.
Mascații au descins la zeci de adrese, vizată fiind o grupare, cu ramificații în toată țara, care ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat și produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) ce conțineau substanțe cu efecte psihoactive. Conform anchetatorilor, acestea erau vândute în rândul tinerilor, preponderent în zona şcolilor şi liceelor.
Cele 121 de percheziţii domiciliare au avut loc în judeţele Argeș, Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti.
Peste 100.000 de dispozitive tip „Vape”, produse în vederea comercializării
Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăți comerciale, din județul Iași, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Membrii grupului sunt acuzați că au produs și vândut prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri. În cursul investigațiilor s-au descoperit „substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”.
De asemenea, anchetatorii au transmis că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau droguri au fost produse și comercializate în rândul copiilor și tinerilor de gruparea din Iași, care avea ramificații în toată țara.
În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.
De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă. ”, au transmis procurorii DIICOT
În urma investigațiilor au fost identificate 28 societăți care comercializau astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.
O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive.
Anchetatorii au mai descoperit că dispozitivele de tip „vape” cu HHC erau comercializate preponderent cu precădere pe internet de către suspecți, însă aveau și puncte de lucru fizice în centre comerciale.
De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanţe periculoase, iar persoanele care le-au vândut, deşi știau efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le-au vândut fără nicio restricție, inclusiv minorilor.
În urma perchezițiilor, 42 de persoane au fost duse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași.
sursă foto DIICOT
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
(VIDEO) Impact frontal între două TIR-uri, la Cotmeana! Scurgeri de carburant pe carosabil