După procesarea a 70,03% din voturi. Vladimir Putin, al cincilea mandat de președinte al Rusiei

de | 18.03.2024 09:25 | Național, Politic

Vladimir Putin a obținut al cincilea mandat de președinte al Rusiei, după ce, potrivit primelor rezultate oficiale citate de hotnews.ro, are peste 87% din voturi. Scrutinul s-a desfășurat pe durata a trei zile, iar locuitorii din zonele ucrainene ocupate de Rusia au avut la dispoziție și mai mult timp și asta într-o încercare de a-i convinge să participe la vot.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale după procesarea a 70,03% din voturi, Vladimir Putin obține 87,17% din voturi la alegerile prezidențiale din Rusia. Vladimir Putin a vorbit despre ”transparența” alegerilor, criticând totodată democrația americană, potrivit unei analize BBC a scrutinului din Rusia. Liderul rus Vladimir Putin și-a revendicat victoria în condițiile în care niciun candidat credibil al opoziției nu a fost lăsat să candideze la prezidențiale. Acesta a salutat campania electorală din țara sa ca fiind mult mai avansată decât cea din SUA, referindu-se la utilizarea de către Rusia a votului online, care, potrivit oficialilor, a adus opt milioane de votanți. ”Este transparent și absolut obiectiv (…), nu ca în SUA cu votul prin corespondență (…) poți cumpăra un vot pentru 10 dolari”, a spus Putin, care a fost filmat votând online. Totodată, liderul rus i-a lăudat pe militanții opoziției pentru că i-au încurajat pe alegători să se prezinte la vot în număr mai mare, însă i-a condamnat pe cei care au deteriorat buletinele de vot, avertizând în acest context că vor fi luate măsuri împotriva lor. Niciunul dintre ceilalți trei candidați (reprezentantul Partidului Oameni Noi, deputatul Vladislav Davankov (40 de ani), candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov (75 de ani) ȘI ultranaţionalistul Leonid Sluțki (56 de ani) – liderul Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR)) nu a fost o competiție serioasă pentru Putin. Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist, a obținut puțin peste 4% din voturi, iar ceilalți candidați chiar mai puțin.

”Prânz împotriva lui Putin”

De menționat este că ultima zi a scutinului, duminică, 17 martie, a fost marcată de proteste simbolice ale susținătorilor lui Aleksei Navalnîi. Inițiativa ”Prânz împotriva lui Putin”, lansată inițial chiar de Aleksei Navalnîi și continuată de susținătorii lui, a făcut ca în orașele rusești, inclusiv în Moscova și Sankt Petersburg, și în fața multor ambasade din străinătate să se formeze cozi lungi de alegători, potrivit informațiilor din presa internațională. Totodată, au fost mai mulște voci din țările occidentale care au condamnat scrutinul.

Vladimir Putin a obţinut cel mai mare scor din istoria Rusiei post-sovietice şi şi-a asigurat încă şase ani în fruntea Rusiei, pe care o conduce de la sfârşitul lui 1999. Acesta a condus Rusia mai mult timp decât orice alt lider de după dictatorul sovietic Josef Stalin care a fost la putere timp de aproape 31 de ani, arată hotnews.ro citând News.ro. În teorie, Vladimir Putin ar putea să candideze pentru un al şaselea mandat şi să continue până în 2036.

Foot descriptiv. Sursă foto DW.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaoline.ro:

O nouă alertă alimentară! Încă un produs retras de la vânzare din magazinele Lidl

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Vladimir Putin

Ultimele articole