Echipa de robotică TehnoZ Lighting Bolts de la Colegiul Național Liceal „Zinca Golescu” s-a calificat la o competiție în Statele Unite ale Americii. Micii roboticieni vor concura la competiția internațională, după ce au obținut la începutul lunii martie titlul de vice-campioni la First Lego League Challenge, faza națională.
Etapa națională a competiției de robotică First Lego League Challenge a avut loc pe 2 martie, la Brasov, unde s-au calificat si participat 14 echipe din România. Pentru participare, echipa a trebuit să fie bine pregătită, atât în ceea ce privește partea tehnică, ce ține de ingineria și programarea robotului, cât și de ce ține de nontehnic, prezentând și prototipând o idee inovativă, o invenție pentru muzee, care foloseste realitatea augumentata (AR) pentru a da viață tablourilor.
Premiul de vicecampioni, obținut la această etapă națională, a asigurat calificarea la etapa internațională de la Massachusetts, SUA, din perioada 7-9 iunie, numită și Worcester Polytechnic Institute (WPI) FLL Event. În cadrul acesteia vor participa peste 100 de echipe din toată lumea. Scopul echipei este de a se întoarce acasă cu un premiu, pentru acest lucru fiind necesare îmbunătățiri, atât pe planul probei robotului, cât și pe planul proiectului de inovare, echipa dorind să implementeze ideea lor chiar într-un muzeu.
Participarea la o astfel de competitie reprezintă atât o mândrie în ceea ce privește rezultatele datorate muncii depuse, cât și o onoare de a ne reprezenta tara pe teritoriul altui continent. Nu este prima etapa internatională la care participăm, însa cu sigurantă este printre cele mai de top competiții. Astfel, nivelul de pregătire trebuie să fie unul foarte ridicat, totul trebuind să fie pus la punct. Am început deja pregătirea pentru îmbunatatirea sistemelor și programelor pentru robot, dar încercăm să ne dezvoltam și ideea inovativă si chiar sa o implementam, cel puțin temporar, în cadrul unui muzeu, declarat pentru publicația Ancheta Rareș Colțan, unul dintre membrii echipei de robotică.
Încă o calificare în afara Europei demonstrează performanța la care a ajuns echipa TehnoZ Lightning Bolts, membri echipei fiind mândri de ce au reușit. În general, pentru elevi, dar și pentru profesori, reprezentarea scolii, dar și a tării, la competiții internaționale este un aspect care oferă un sentiment de mândrie de a face parte din acest colegiu de prestigiu. Este nevoie de o pregătire intensă pentru a ajunge la aceste rezultate, iar copiii de fiecare dată dau dovada de seriozitate și interes cu privire la ce înseamnă robotica. Într-adevăr, este o competiție la care participă echipe puternice, însă și echipa noastră este una puternică. Gestionarea emoțiilor trebuie luată în calcul mereu, deoarece o eroare umană în timpul unui meci poate costa o calificare sau obținerea unui premiu. Nici jurizăile nu trebuie neglijate, reprezentând 75% din punctajul total al echipei. În procesul de realizare a sistemelor sunt luate în calcul elemente fizice, de mecanică si de matematică, în spatele acestora fiind foarte multe calcule. Cu toate astea, nu este vorba despre competiție, ci despre legăturile pe care le creează copiii cu alți oameni, a declarat pentru publicația Ancheta Grațiela Ghiordunescu, profesor coordonator.
Micii roboticieni au însă nevoie și de sprijin financiar pentru a-și putea susține pasiunea pentru acest domeniu, participarea la competiții de asemenea anvergură generând numeroase costuri. Talentații în ale tehnologiei pot fi ajutați de doritori printr-o donație în contul RO16BRDE030SV02151000300, titular cont: Asociația Zinca Golescu