Echipamentul individual de protecție. Ce obligații au angajatorii?

de | 08.06.2023 16:01 | Știri, Județean, Lifestyle

Echipamentul de protecție asigură sănătatea angajaților împotriva unor potențiale riscuri sau pericole la locul de muncă.

În același timp, un echipament de protecție adecvat poate crește eficiența la locul de muncă.

Angajatorul este obligat prin lege să identifice riscurile și să ia măsurile necesare de protecție a angajaților săi.

Neasigurarea de către angajator a echipamentelor individuale de protecţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Sau mai rău,  în cazul unui accident de muncă grav, angajatorul se poate alege cu dosar penal.

În acest sens, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş revine cu următoarele informaţii referitoare la cerinţele minime ce trebuie respectate în materia echipamentului individual de protecţie utilizat de lucrători la locul de muncă.

Prin echipament individual de protecţie se înţelege orice echipament destinat să fie purtat sau ţinut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop şi care trebuie să fie utilizat atunci când riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protecţie colectivă ori prin măsurile sau metodele de organizare a muncii.” transmite ITM Argeș

Ce obligații are angajatorul?

Echipamentul individual de protecţie trebuie să fie corespunzător pentru riscurile implicate, fără să conducă el însuşi la un risc mărit, să corespundă condiţiilor existente la locul de muncă, să ia în considerare cerinţele ergonomice şi sănătatea lucrătorilor şi să se potrivească în mod corect persoanei care îl poartă, după toate ajustările necesare.

Condiţiile de utilizare a acestuia sunt determinate în funcţie de gravitatea riscului, frecvenţa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecărui lucrător şi de performanţa echipamentului individual de protecţie.

În cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie, echipamentul trebuie schimbat cu unul noi. De asemenea, angajatorul trebuie să se ocupe de păstrarea, întreţinerea şi denocivizarea echipamentului.

Menţionăm că echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de către angajator, care asigură buna sa funcţionare şi o stare de igienă satisfăcătoare a acestuia şi, totodată, informează lucrătorul despre riscurile împotriva cărora îl protejează purtarea echipamentului individual de protecţie.”, adaugă ITM Argeș

De asemenea, reprezentanții ITM transmit că angajatorul trebuie să asigure instruirea lucrătorului, iar dacă va fi cazul, va organiza antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protecţie care va fi utilizat numai în scopurile specificate şi în conformitate cu fişa de instrucţiuni, exceptând împrejurările specifice şi excepţionale.

foto descriptiv vsainternational.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Negocieri intense! Un militar amenință că se aruncă de la etajul 7 al unui bloc din Timișoara!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges

Ultimele articole