Elena Lasconi: Acum ne concentrăm pe donarea de sânge și pe medicamente!

de | 09.03.2022 14:03 | Administrație, Câmpulung Muscel, Național

  • Câmpulungenii au reacționat rapid la criza umanitară din Ucraina

Drama ucrainenilor a mișcat o lume întreagă și încă din primele ore ale războiului argeșenii s-au organizat pentru a veni în sprijinul celor care au fugit din calea gloanțelor. Printre cei care au reacționat rapid au fost câmpulungenii, care, săptămâna trecută, au trimis la granița cu Ucraina un TIR plin cu alimente, produse de igienă și îngrijire pentru mame și copii și alte bunuri de imediată necesitate. Și săptămâna aceasta urmează să se colecteze alte bunuri, mergându-se în special pe medicamente și articole vestimentare destinate celor care au rămas pe câmpul de luptă. După cum ne-a declarat edilul Câmpulungului, Elena Lasconi, cea care coordonează acțiunea, muscelenii s-au mobilizat instantaneu, fără să existe o comunicare sau un apel în prealabil, dând dovadă de solidaritate și compasiune. După primul TIR plecat la mijlocul săptămânii trecute, la finele acesteia, către spitalul din Odessa a mai plecat un TIR cu medicamente.

» Ați făcut apel către cei dornici să sprijine în continuare să vină cu anumite tipuri de produse și să fie sortate pe categorii. De ce este nevoie în perioada următoare?

– Colectăm în continuare produse pentru că va fi nevoie pe o perioadă nedeterminată de ele, așa că nu ne grăbim. Săptămâna viitoare vom face apel pentru donarea de sânge, având în vedere că avem deja răniți în România și 11 spitale militare sunt dedicate îngrijirii ucrainenilor.

Pentru Ucraina, acum sunt necesare medicamente, haine groase închise la culoare, pentru că nu poți ieși cu arma în mijlocul luptei îmbrăcat într-o culoare stridentă, bocanci, carburant și alimente neperisabile, în special conserve, cu precizarea că recipientele trebuie să aibă inel de desfăcut ca să nu fie necesare și alte instrumente pentru a tăia capacul. De asemenea, pentru că în zona de graniță există multe primării care au cazat refugiați în săli de sport este nevoie de pături, saci de dormit, apă la jumătate de litru, pentru că, dacă este în sticlă mai mare, nu este practică și o aruncă, dar și alimente neperisabile. Aici merge și materie primă, pentru că există pensiuni sau restaurante care vor să îi ajute pe refugiați și le pot pregăti masa dacă au alimentele de bază asigurate.

» Sunt foarte mulți români care au oferit cazare în căminele proprii pentru a găzdui ucraineni fugiți din calea bombelor. La Câmpulung există o asemenea disponibilitate?

– Chiar am discutat cu colegul meu, senatorul de Galați, Costică Andrei, care mergea la acel moment la Isaccea, unde este o problemă cu refugiații și i-am spus să mă anunțe care este situația. Noi putem primi 100 de persoane, fiind mulți câmpulungeni care au pus casele la dispoziție pentru refugiați. Sunt foarte mândră că ai mei câmpulungeni au răspuns foarte bine. Avem restaurante care și-au arătat disponibilitatea de a oferi mese pentru 100 de persoane. Suntem în legătură cu ONG-urile, pentru că ei au acțiuni de sprijin și, în plus, au oferit cazare, masă, transport, chiar și sprijin financiar.

» Ați subliniat, când s-a discutat despre primirea refugiaților în propriile case că atât oaspeții, cât și gazdele trebuie protejate. Cum se va face asta și de ce?

– Când vin refugiați în orice spațiu, aceștia intră în evidența Poliției. Ca să fac mai mult de atât, am stabilit să punem o comisie formată din trei persoane de la Direcția de Asistență Socială, pentru a verifica în fiecare zi familiile gazdă. Pentru că este vorba atât de siguranța refugiaților, cât și a câmpulungenilor, deoarece nu știi cine îți intră în casă. În perioadele de război sunt foarte mulți oportuniști și mulți care profită. Deși este incredibil, am înțeles că au fost români care i-au înșelat la taxi, care i-au escrocat la schimbul valutar. Mamele sunt foarte vulnerabile și, cum suntem pe primul loc la traficul de persoane în Europa, chiar trebuie să fim precauți.

» Vorbiți de sprijinul celor de la graniță sau chiar din Ucraina, dar pe cei care vor fi găzduiți la Câmpulung cum îi veți ajuta?

– O să îi ajutăm și pe cei care vor fi cazați aici. Pentru copii vom organiza ateliere la bibliotecă să se joace. Este foarte important pentru psihicul lor. Vom avea și psihologi. Avem chiar și traducător în ucraineană. Și paleții au avut etichete în ucarineană. Tot ceea ce facem la Câmpulung este o chestiune umană. Se întâmplă o nenorocire la care nici măcar în coșmaruri nu te-ai fi gândit, în care iarăși apare acel sentiment de solidaritate umană. Asta înseamnă iubire de aproape! În ziua în care am trimis TIR-ul, nu am făcut nicio comunicare, dar, pentru că avem o comunitate mică, vestea s-a dus repede, iar oamenii au venit puhoi ca să ajute. Cam 70% din ce a trecut la Cernăuți într-un TIR era de la Câmpulung. Cred că a fost primul transport de o asemenea anvergură din Argeș. Sunt tare mândră că sunt româncă, că sunt primar la Câmpulung, că există toată efuziunea asta umană.

ajutor refugiati campulung

  • Listă medicamente: ♦ garouri; ♦ bandaje (7-14, 5-10, de ghipsat, polimerice); ♦ tifoane; ♦ sisteme de perfuzie I/O, flexule; ♦ bureți hemostatici; ♦ truse chirurgicale mici și mari; ♦ medicamente hemostatice cu acțiune directă și indirectă; ♦ materiale de sutură; ♦ cărucioare; ♦ scaune cu rotile cu brancardiere; ♦ cârje, plimbători;♦ seringi 2.0; 5,0; 10,0; 20,0; ♦ catetere nazale.
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Câmpulung Muscel | Elena Lasconi | Ucraina

Ultimele articole