Cu încredere în forțele proprii, cu capacitate de asumare a deciziilor luate și cu o doză de responsabilitate uriașă, Emanuel Soare și-a demonstrat anduranța în perioada stării de urgență, care l-a prins pe funcția de prefect al județului Argeș, când a fost nevoit să ia decizii radicale pentru a ține sub control situația. Emanuel Soare este cadru universitar, cu o activitate de peste două decenii la Universitatea Pitești, doctor în științele educației, fost prorector pe partea de Relații Internaționale, cu o intensă activitate la catedră, dar și în proiecte de cercetare, dezvoltare sau formare. În 2019, face prima dată pasul spre politică, iar din 2022 conduce organizația județeană a partidului Forța Dreptei. Emanuel Soare a deținut, pe lângă funcția de prefect a județului Argeș, și pe cea de subprefect până în octombrie 2021.
În acest an este concentrat pe cele două direcții în care activează.
Una este reprezentată de cariera profesională din domeniul științele educației, la Universitatea din Pitești, iar cealaltă direcție este reprezentată de dezvoltarea filialei Argeș a Partidului Forța Dreptei, pe care o conduc și pe care doresc să o extind la nivelul întregului județ.”, ne-a declarat Emanuel Soare.
Cariera universitară se află în fața unei provocări importante, dată de faptul că Universitatea din Pitești va deveni parte a unei universități naționale noi alături de Universitatea Politehnică București, iar acest nou cadru instituțional va aduce noi obiective și exigențe care vor trebui îndeplinite. Din punct de vedere politic, mi-am asumat responsabilitatea de a face din Forța Dreptei Argeș partidul care va câștiga încrederea argeșenilor la alegerile următoare.”, a mai adăugat acesta.
Mereu în mijlocul studenților, dar și în contact cu instituțiile și mediul economic, prin prisma activității în administrația publică, Emanuel Soare și-a format o imagine completă despre resursa umană care vine din urmă.
Există o criză a specialiștilor în nenumărate domenii, indiferent dacă acestea sunt unele tradiționale pentru piața muncii ori sunt dintre cele mai noi, generate de noile tehnologii sau de provocările dezvoltării societății umane actuale. Din păcate, nu doar lipsa specialiștilor ne afectează, ci și calitatea din ce în ce mai slabă a educației generale care va declanșa o adevărată criză a resursei umane disponibile pe piața muncii. Acest context va depinde și de deciziile politice ale coaliției de guvernare care, prin proiectele de legi ale educației, își dorește să desființeze unele specializări pedagogice, să introducă examene discriminatorii de admitere la liceu, să desființeze palatele copiilor, măsuri care nu vor face decât să contribuie la scăderea calității educației, cu efecte asupra tuturor domeniilor.”, a explicat acesta, într-o notă critică la adresa responsabililor din guvern.
Privind comparativ cu cadrul în care s-au format dascălii din generațiile anterioare, Emanuel Soare este convins că acum contextul este mult mai favorabil dezvoltării profesionale superioare față de cel al generațiilor anterioare, lucru dat, în special, de posibilitatea accesului la orice tip de informație sau pregătire profesională ori personală prin intermediul instrumentelor noilor tehnologii.
Problema fundamentală este că, din păcate, acele calități umane și personale pe care educația de mai demult le favoriza, astăzi nu mai sunt dezvoltate de către actualul sistem de educație. Se pune prea mult accentul pe abilitățile tehnice și mai puțin pe dezvoltarea personală și a caracterului.”
Pentru domnia-sa, 2022 a însemnat să își asume o nouă misiune, atât în plan profesional, cât și în plan politic.
Din perspectiva carierei universitare, anul trecut mi-a adus provocarea constituirii și conducerii unui centru de management al proiectelor în cadrul Universității din Pitești, iar din punct de vedere politic, asumarea responsabilității de a conduce Filiala Argeș a Partidului Forța Dreptei.”, ne-a povestit Emanuel Soare
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: