Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Asistenții medicali și moașele au competențe, cunoștințe și abilități suficiente pentru a încuraja și susține hrănirea la sân”

de | 03.08.2023 12:30 | Știri, Județean, Lifestyle

Anual, în prima săptămână a lunii August, peste 175 de țări se alătură campaniei inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, având ca scop sensibilizarea și stimularea activităților de susținere a alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.

hranirea la san

Apelul lansat de OMS în acest an pentru Săptămâna Mondială a Alăptării, care se desfășoară în perioada 1-7 august 2023, este „Să facem ca alăptarea în condiții de muncă să funcționeze!” (Let’s make breastfeeding and work, work!), reflectând tematica propusă, aceea de a amplasa în dezbatere abordarea alăptării în condiții de muncă, oferind o oportunitate strategică de a susține drepturile esențiale ale maternității – concediul pentru minim 18 săptămâni, dar în mod ideal pentru 6 luni și revenirea la locul de muncă, apreciind că femeile nu ar trebui să aleagă între alăptarea copiilor și munca lor.

Estera Stamoiu ziua medicilor argeseni

În acest context, doamna Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR Argeș, a declarat:

”Este argumentat științific faptul că  alăptarea reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai sănătății și dezvoltării copilului. Din această perspectivă, OMS recomandă inițierea alăptării în prima oră de după naștere și bebelușii să fie exclusiv alăptați în primele 6 luni de viață; alte alimente pot fi introduse complementar după această vârstă, cu continuarea alăptării până la 24 de luni de viață sau chiar și după aceea.

Pentru a răspunde acestui apel, abordat din punct de vedere al angajatorului, se poate spune că un loc de muncă mai prietenos familiei aduce beneficii nu doar mamei și copilului, ci și întreprinderilor și societății. Suportul acordat femeilor care alăptează ca acestea să revină la serviciu, permite angajatorului să mențină activitatea constantă, fără fluctuații organizatorice și de personal, oferă mai multe oportunități femeilor care lucrează. Crearea unui mediu protejat, decent, agreabil și de încredere, astfel încât mamele care lucrează să se simtă confortabil, indiferent dacă aleg sau nu să alăpteze, nu este dificilă și nici costisitoare, și care, dincolo de a face un părinte fericit, contribuie și la statusul unui salariat mai productiv, mai dedicat activității profesionale.

În egală măsură, trebuie luate în considerare și câteva beneficii esențiale pe care alăptarea le aduce mamelor:

  • reduce riscul apariției cancerului de ovar şi de sân;
  • previne depresia postnatală;
  • ajută la refacerea uterului;
  • este o formă naturală de contracepție (amenoreea de lactație);
  • le ajută să revină la greutatea ideală.

În procesul promovării alimentației sănătoase a nou-născutului și sugarului, este de remarcat rolul important al asistenților medicali și moașelor în inițierea, exclusivitatea și continuitatea alăptării. Asistenții medicali și moașele dețin suficiente competențe, cunoștințe și abilități în educația pentru sănătate a populației și pot furniza informații utile și solide mamelor privind alăptarea la cerere, incluzând beneficiile frecvenței și duratei nerestricționate ale alăptării, încurajând alăptarea la sân a copilului.

Ordinul Asistenților Medicali Argeș susține consecvent fiecare demers menit să atingă obiectivele OMS și consider că dincolo de impactul, beneficiile și eficacitatea intervențiilor privind componentele socio-economice, alăptarea este un gest vital, cu o profundă încărcătură emoțională, indescriptibilă în cuvinte, care amplifică și întărește legătura dintre părinte și nou-născut, bebeluș și copil, laptele matern fiind considerat ca cel mai apropiat aliment de mâncarea perfectă. Prin alăptare, copilul primește de la mamă nu doar hrana materială, ci și hrana spirituală: dragoste, mângâiere, siguranță, afecțiune.”

 

Foto descriptiv

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Estera Stămoiu

Ultimele articole