Estera Stămoiu președinte OAMGMAMR: Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei!

de | 14.03.2024 22:03 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, al Moașelor si Asistenților Medicali din România este cea mai reprezentativă organizație profesională care regrupează asistenții medicali. OAMGMAMR are rolul de a reprezenta interesele profesionale ale celor care activează în acest domeniu în relaţiile cu autorităţile şi instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, interne şi internaţionale, și de a supraveghea exercitarea acestei profesii, în sistemul public sau privat.

Estera Stămoiu se află la comanda Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, al Moașelor și Asistenților Medicali, filiala Argeș, reușind în fiecare an să bifeze dezideratul de a proteja și de a promova aceste profesii. Se află în fruntea celei mai reprezentative organizații profesionale din acest domeniu, mizând în activitatea pe care o desfășoară în județul nostru pe valori ca empatie și profesionalism. De asemenea, a acționat întotdeauna pentru a apăra interesele profesionale ale colegilor pe care îi reprezintă, ghidându-se după valori ca etică, spirit de echipă, consecvență și atitudine pozitivă.

Estera Stamoiu 4 - Estera Stămoiu președinte OAMGMAMR: Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei!

Președintele Estera Stămoiu reprezintă femeia care își conduce cariera profesională cu devotament, altruism și solidaritate, asigurându-se permanent că asistenții medicali argeșeni au la îndemână toate instrumentele necesare pentru a-și ridica standardele de educație și etică profesională. Este întotdeauna adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, încurajând empatia, iar acest tip de leadership a devenit adoptarea unei strategii adecvate în atingerea succesului și în depășirea provocărilor întâmpinate.

Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

-Conceptul de leadership feminin cunoaște o multitudine de definiții, dar care au un numitor comun: femeile-lider sunt curajoase, independente, perseverente și puternice. Din perspectiva experienței personale, consider că provocările sunt destinate tuturor, sunt utile și păstrează continuitatea mentalității atingerii performanței. Cu cât provocarea este mai mare, cu atât se amplifică energia identificării soluțiilor potrivite și a resurselor interioare de a merge mai departe, de a evolua! Când oamenii îți acordă încrederea este încurajator și motivant să transformi acel demobilizator ”NU SE POATE!” în stimulativul ”SE POATE!”.

 Estera Stamoiu 1 - Estera Stămoiu președinte OAMGMAMR: Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei!

Opțiunea mea, a fost și rămâne, ca activitatea desfășurată în cadrul OAMGMAMR Argeș să fie definită de leadershipul construit pe respect, încredere și transparență. Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei, iar transpunerea în decizii și acțiuni a acestui tip de leadership a dovedit că am adoptat o strategie adecvată pentru a depăși provocările și a atinge succesul.

Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

-Apreciez că, în ansamblu, egalitatea de gen a înregistrat progrese considerabile, reflectate în diminuarea semnificativă a situațiilor în care promovarea unei femei într-o funcție de conducere sau alegerea în poziția de lider, declanșează opinii care contestă meritele și eforturile personale, invocând ca argumente norocul sau întâmplarea.

Sunt încă disparități și este evident că pentru a atinge dezideratul echilibrului de gen, mai sunt necesare măsuri de combatere a stereotipurilor de gen, care afectează atât femeile, cât și bărbații. Am încredere în abilitățile și capacitatea femeilor de analiză și de a lua decizii. Și, cu siguranță, vor avea o contribuție importantă la elaborarea și aplicarea acestor măsuri, pentru conturarea unei lumi, nu doar a bărbaților sau femeilor, ci a tuturor.

)Estera Stamoiu 5 - Estera Stămoiu președinte OAMGMAMR: Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei!

Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?

-Îndrăznesc să afirm că nu ”genul” a contribuit la cariera mea profesională, ci, mai degrabă, ”gena”. Faptul că sunt femeie nu mi-a creat ”avantaje”, dar nici ”dezavantaje”. Consider că îmbinând atributele și energia feminității cu acuratețea unui permanent proces de studiu și cunoaștere, am accesat traiectoria unui sistem meritocratic. Și cred că acesta reprezintă cel mai important argument al validării colective, încredințată de asistenții medicali pe care îi reprezint.

Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

-Dacă m-aș afla în fața unui nou început profesional, aș alege … să fiu asistent medical. Alegerea pe care am făcut-o în adolescență, aceea de a fi asistent medical, mă definește ca ceea ce sunt și cine sunt, acum și aici. Iubesc această profesie, mă bucur că mă regăsesc în umanitatea ei și sunt recunoscătoare pentru împlinirile pe care mi le-a oferit.

Estera Stamoiu 3 - Estera Stămoiu președinte OAMGMAMR: Sunt adepta promovării dezvoltării profesionale și personale, a încurajării empatiei!

Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

-Automotivarea este un stimulent eficient, dar nu suficient, în definirea proiectelor pe care le derulăm în cadrul instituției. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse este absolut necesar să așez alături de automotivare o muncă intensă și eficientă, determinare și tenacitate. Nu în ultimul rând, în mod constant, revitalizez sentimentul de apartenență al echipei pe care o coordonez, la principii și valori similare cu cele ale organizației și cele personale.

Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

-Am avut plăcerea să întâlnesc femei care m-au inspirat, oameni frumoși și încrezători, care revarsă lumină în jurul lor, astfel că ar fi dificil să nominalizez un nume. Rezonez cu o descriere elocventă a femeii puternice, exprimată în câteva cuvinte rostite de Michelle Obama: „Nu există limită pentru ceea ce noi, ca femei, putem realiza!”Și pentru că viața îmi este călăuzită de credința în Dumnezeu, iar dictonul ”Nimic fără Dumnezeu” este prezent în fiecare gând, mărturisesc faptul că multe din femeile prezente în Cartea Sfântă sunt exemple și pilde demne de urmat pentru curajul, înțelepciunea și altruismul lor.

Citiți și:

Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Filiala Argeș: ”Avizarea exercitării profesiei de asistent medical este obligatorie”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole